top of page

DÜNYANIN EN İYİ MODA MÜZELERİ

Müzecilik tarihine göz attığımızda moda müzeleri ve moda galerilerinin oldukça yeni olduğunu söyleyebiliriz. Müzelerin, moda endüstrisine sağlayacağı katkılar göz önünde bulundurularak kostüm ve aksesuarların müzelere giriş yapması, zaman içerisinde başka bir farkındalık yaratıyor ve 1960’larda moda, müzelere “tasarım ve kültürün temsilcisi” görevi üstlenerek girmeye başlıyor. Günümüzde dünyanın pek çok şehrinde hem moda tarihine hem de ünlü tasarımcılara adanmış müze ve galerilerin sayısı her geçen gün artıyor. Genişleyen koleksiyonlar sergilere, sergiler müzelere dönüşerek modanın tarihine ışık tutuyorlar.


Metropolitan Sanat Müzesi – New York, Amerika

Dünya çapında “Modanın En Büyük Gecesi” olarak da bilinen Met Gala, Metropolitan Sanat Müzesi’nin Kostüm Enstitüsü tarafından bağış toplama amacıyla düzenleniyor.

MET’in temelleri, iki kız kardeşin mahalle tiyatrosu kurmasıyla atılıyor. Manhattan’da kurulan tiyatro için tasarlanan kostümler zaman içerisinde o kadar dikkat çekiyor ki, gün geliyor Rockefeller Center’da geçici bir sergi dahi kuruyorlar. O zamanlar adı Museum of Costume Art olan müze, dönemin ünlü modacıları ve moda editörlerinin destekleriyle daha da büyüyor. Böylece Museum of Costume Art, Metropolitan Museum of Art bünyesine giriyor. Günümüzde 35.000’den fazla kostüm ve aksesuarı bünyesinde barındıran müzenin dijital arşivinde 375.000’den fazla fotoğraf bulunuyor.


Gucci Müze Bahçesi/ Japonya

Müzenin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanıyor ve 12.000’den fazla Batı kostümüne ev sahipliği yapıyor. Giysiler, şıklıkları ve kırılganlıkları nedeniyle toplum içinde görünmez. Ancak küçük bir koleksiyon örnek olarak ziyaretçilere sunulmaktadır. Müze (KCI), sergiler düzenlemek için dünyanın dört bir yanındaki müzelerle ortaklık yapıyor. (KCI) Batı modası üzerine bir araştırma enstitüsüdür. Çünkü Batı modası, dünyada modanın öncüsü olmuştur. Enstitü, kıyafetleri inceleyerek moda dünyasının geleceğini inceler, değerlendirir ve hatta tahmin eder.


Gucci Müzesi – Floransa, İtalya

Floransa doğumlu marka, kuruluşlarının 90. yılına denk gelen 2011’de, doğduğu şehirde Gucci Müzesi’ni açıyor. Bodrum katta yer alan geniş bir moda arşivi, 1920’lerin Gucci valizleri ve sandıkları, 50’lerin çantaları, 70’lerin çiçekli ikonik Gucci eşarpları, Hollywood yıldızlarının üzerinde taşıdığı kıyafetlerin yanı sıra, Gucci tasarımlı bisikletler, sörf tahtaları, şnorkeller ve paletler yer alıyor müzenin bünyesinde. Müze, sergilenen Gucci logolu bir 1979 Sevilla Cadillac’a ev sahipliği yapıyor. Müze yalnızca kendi tarihlerine değil, İtalya’nın moda tarihine de ışık tutuyor.


Ferragamo Müzesi – Floransa, İtalya

Floransa’da 1995 yılında açılan Ferragamo Müzesi, dünyadaki moda müzeleri arasında ayakkabılara adanan en özel müzelerden biridir. Tasarladığı ayakkabılarla adını Floransa’da duyurduğu kadar, Hollywood yıldızları tarafından da tercih edilen Salvatore Ferragamo, kama ve kafes topuğun mucidi olarak biliniyor. Müzesi’nin bünyesinde, tasarımcının 1920’den 1970’teki ölümüne dek tasarladığı 10.000’den fazla ayakkabı bulunuyor. 2006 yılından beri Ferragamo’nun deneyimlerinden yola çıkarak, belirli bir tema seçilip, sanat, mimari, tarih ve felsefe gibi farklı alanları da kapsayan geniş çaplı sergi düzenleniyor müzede.


Güzel Sanatlar ve Dantel Müzesi – Alençon, Fransa

Fransa’nın Normandiya bölgesinde yer alan Alençon kasabası, dantel üretimleri ile dünya çapında ünlü küçük bir kasaba. Vakti zamanında, düşesler, iğne oyası gelinlikler için hep bu bölgeye gelirmiş. Günden güne bölgenin ünü her yere yayılmış. 1870 yılında kurulan eski dantel fabrikası, günümüzde dantel tarihine ve üretim biçimlerine ışık tutan Güzel Sanatlar ve Dantel Müzesi (Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle d’Alençon) olarak hizmet veriyor. Burada 1850’lerden günümüze kadar gelen 3200 farklı model, 500.000’den fazla tasarım örneği ve 30.000’den fazla dantel içeren bir kumaş kütüphanesi var. Müzenin koleksiyonunun en önemli özelliği ise, “Point d’Alençon” iğne oyasının sunumu. Bu danteli yapma tekniği, 2010 yılından beri UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alıyor.


The Palais Galliera – Paris, Fransa

Moda ve Kostüm Tarihi Birliği, sahip olduğu 2000 parçalık koleksiyonu 1920 yılında Paris’e bağışlıyor. O zamanlar ortada bir moda müzesi yok, bu sebeple koleksiyon Paris’teki şehir müzesi olarak bilinen Musée Carnavalet’ye gidiyor. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından tekrar ayaklanmaya çalışan moda endüstrisi, kostümler ve kıyafetlerden oluşan bir müzeciliğin, sektörün gelişmesine etkisi olacağına inanıyor. Yeni giysilerin Musée Carnavalet’ye bağışlanmasıyla koleksiyon genişliyor ve 1977 yılında günümüzdeki mekanı olan The Palais Galliera’ya taşınarak “Moda ve Kostüm Müzesi” adını alıyor. Bir süre renovasyon amaçlı kapalı kalan müze, günümüzde dünyanın en zengin koleksiyonlarından bazılarını içeriyor. 200.000’den fazla kostüm, aksesuar, fotoğraf ve çizim bulunan müze, 18. yüzyıldan günümüze kadar Fransa’nın moda tarihine ışık tutuyor.


Yves Saint Laurent Müzesi – Paris, Fransa

Yves Saint Laurent’in 30 yıl boyunca çalıştığı 450 metrekarelik stüdyo, haute couture evinin kapanmasından tam 15 yıl sonra bir müzeye dönüşerek, 3 Ekim 2017’de açılıyor.

Yves Saint Laurent’in en yakın dostları Nathalie Criniere ve Jacques Grande tarafından tasarlanan müze, tasarımcının 1962 yılındaki ilk koleksiyonundan tutun, almış olduğu ilham kaynakları, sevdiği eşyaları ve 5000’e yakın giysi ile 15.000 civarında aksesuar bulunduruyor bünyesinde. Yves Saint Laurent Müzesi, dünyadaki ünlü moda müzeleri arasında yer almasının yanı sıra, günümüzde Pierre Berge-Yves Saint Laurent Vakfı’nın ana merkezi görevini de üstleniyor.


Christian Dior Müzesi – Granville, Fransa

“Çocukluğumun evinde, en hassas ve en harika anılarım var. Bütün hayatımı ve yaşam tarzımı, buraya borçlu olduğumu bile söyleyebilirim”

Christian Dior'un Normandiya'daki çocukluk evi uzun zamandır, güzel bahçeleriyle birlikte sanatsal kariyeri boyunca kendisine ilham verdiğini belirtti. Ev şimdi tasarımcıya adanmış, kıyafetlerini, kokularını ve hayatından hatıralarını sergileyen mevsimlik bir müze. Müzenin bünyesinde kostümler, eskizler, giyim ve aksesuarlara ek olarak 20. yüzyılın farklı dönemlerine ait takılar, parfümler ve kozmetik malzemeleri de yer alıyor. Christian Dior moda evinin Marc Bohan ve John Galliano gibi diğer tasarımcılarının işlerini de görebileceğiniz müzede, Christian Dior’un ailesine ait eşyaları, tasarımcının kendi yapmış olduğu resimlerden oluşan koleksiyonu da incelemek mümkün. Christian Dior Müzesi’nin en özel yanlarından biri ise tartışmasız bahçesi. Dior parfümlerini üretmek için kullanılan bitkileri, çiçekleri ve eşsiz gül koleksiyonunu görebilirsiniz bu bahçede.


Yves Saint Laurent Müzesi – Marakeş, Fas

Paris’teki Yves Saint Laurent Müzesi’nin hemen ardından 19 Ekim 2017 yılında Marakeş’te açılan Yves Saint Laurent Müzesi, Afrika’nın en özel moda müzesi. Marakeş’i ilk kez 1966’da ziyaret eden Yves Saint Laurent, şehrin renklerine aşık oluyor ve 1980’de Pierre Berge ile burada bir villa satın alarak, şehrin sakinlerinden biri haline geliyor. Tasarımcının, işlerine Marakeş’in ruhu ve renklerini yansıttığı da vermiş olduğu röportajlardan biliniyor. İngiliz tasarım dergisi Wallpaper’ın 2018 Tasarım Ödülleri’nde “En İyi Kamu Binası” ödülünü almaya hak kazanan Marakeş Yves Saint Laurent Müzesi, içerdiği koleksiyonun yanı sıra, modaya dair 5.000 civarı kitabın bulunduğu bir kütüphane, 150 kişilik oditoryum ve teras kafeye de sahip. Edebiyat, resim, tiyatro ve sokak modası gibi modanın farklı alanlarında pek çok şey bulabileceğiniz gibi, Yves Saint Laurent’in Bernard Buffet tarafından 1958 yılında yapılan portresi ve Andy Warhol imzalı 1982 yılından bir portresi de bulunuyor müzede.


Bata Ayakkabı Müzesi – Toronto, Kanada

1940’lardan beri, farklı dönemlerden ayakkabıları toplamak için dünyayı dolaşan Bayan Bata oluşturmuş olduğu zengin ayakkabı koleksiyonu sonucunda Bata Ayakkabı Müzesi Vakfı’nı kuruyor. Vakfın amacı, ayakkabı araştırmaları için uluslararası bir merkez olmak. 1995 yılında Bata ailesi tarafından açılan müzenin koleksiyonunda 13.000’den fazla ayakkabı ve ayakkabı ile ilgili öğeler yer alıyor. Ayakkabı koleksiyonundan müzeye dönüşen Bata Ayakkabı Müzesi, Toronto’da yer alan dünyadaki etkileyici moda müzelerinden biri. Çinli kadınların giydiği geleneksel Manchu terliklerden, Amerika yerlilerinin yapmış oldukları yucca sandaletlerine, Kraliçe Victoria’nın giydiği ipek saten ayakkabılara kadar pek çok ayakkabı sergileniyor Bata Ayakkabı Müzesi’nde.


New York'taki FIT Müzesi

New York Moda Teknolojisi Enstitüsü (FIT), yaklaşık 50.000 giysi ve aksesuardan oluşan bir koleksiyona sahip bir müzedir. Bu kostümler on sekizinci yüzyıldan kalmadır. FIT Müze Enstitüsü 1969’da açıldı ve yılda 100.000 ziyaretçiye sahiptir. Adrian, Balenciaga, Chanel ve Dior gibi önde gelen tasarımcıların yer aldığı özel sergiler. Müze, giyim ve aksesuarların yanı sıra çağdaş avangart modaya dayalı tekstil, görsel ve estetiğe odaklanıyor. Müze, her zaman 250 yıllık moda geçmişine sahip olmasına rağmen, altı ayda bir değişiyor.


Galliera Sarayı / Paris

Müze, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında kuruldu. Ana bina Rönesans döneminde inşa edilmiş ve 18. yüzyıldan kalma eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu eserler moda dünyasının en iyileri olarak biliniyor. Müzenin hazineleri her geçen gün zenginleştirdi, böylece şu anda 70.000’den fazla nadir parça bu müzenin varlıkları arasında yer alıyor. Müzenin hazineleri büyüdüğünden beri, Galliera Sarayı’nın ana binası ana mekan olarak kullanılıyor.


Amsterdam'da Çanta ve Cüzdan Müzesi

Çantalar Tassenmuseum'da tarihi nesneler olarak kabul edilir. 16. yüzyıla kadar uzanan koleksiyonlarında ağırlıklı olarak erkek ve kadın çantaları yer alıyor. Ayrıca çantaların biçim ve işlevinin kültürle birlikte nasıl geliştiğini de gösteriyor. Örneğin kıyafet altına giyilmekten dışarıda taşınmaya geçiş olmuştur. Ayrıca ünlülerin kültüründen ilham alan çantalar ünlülerin isimlerini alıyor. Müze, şehrin en fantastik hediyelik eşya dükkanlarından birine sahiptir ve çay salonu, Amsterdam'ın en iyilerinden biridir.


Balenciaga Müzesi Getaria, İspanya

2011 yılında Cristóbal Balenciaga Müzesi kapılarını açtı. Tasarımcının doğduğu Bask balıkçı köyü Getaria'da bir dağda bulunuyor. Diğer eserlerinin yanı sıra çuval elbiselerinin ve balon montlarının ünlü versiyonlarını içerir. 2011 yılında, İspanya'nın Getaria kentindeki küçük balıkçı köyü, en ünlü eski sakini Cristóbal Balenciaga'yı onurlandıran bir müze adadı. Tekstil müzesi, 1200. yüzyıldan kalma nadir parçalar ve Bunny Mellon ve Hubert de Givenchy gibi koleksiyonerlerin eserleri dahil olmak üzere 20 tasarımcı giysisine ev sahipliği yapıyor.


Meksiko'daki Frida Kahlo Müzesi

Kahlo'nun Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki ününden dolayı Frida Kahlo'nun Casa Azul'u (Mavi Ev) tüm Mexico City'deki en popüler turistik yerlerden biridir. Eserlerinin birçoğu burada sergilenmekle birlikte, “Kadife Elbiseli Otoportre” gibi resimlerinde giydiği geleneksel Meksika işçiliğinden etkilenen bazı elbiseler de dahil olmak üzere benzersiz ve geniş bir giyim koleksiyonuna sahiptir. Vogue Mexico ile yapılan işbirliği sayesinde, giysiler de tablolar kadar özenli.


Bath, İngiltere'deki Moda Müzesi

Birleşik Krallık'tan Doris Langley Moore, kişisel erkek ve kadın giyim koleksiyonu, Kostüm Müzesi'nin temelini oluşturan öncü bir moda tarihçisiydi ve daha sonra Bath'daki Moda Müzesi'ni yeniden adlandırdı. 165 manken üzerinde, müze, Mary Quant ve Alexander McQueen gibi İngiliz tasarımcıların çalışmaları da dahil olmak üzere, 17. yüzyıldan günümüze eşyaları sergiliyor.


Atlanta, GA'da SCAD FASH

SCAD, Savannah Sanat ve Tasarım Koleji anlamına gelse de, yeni tekstil müzesi SCAD FASH, Ekim 2015'te Atlanta'da Oscar de la Renta'nın çalışmalarına adanmış bir prömiyer sergisiyle giriş yaptı. Üniversitenin SCAD Sanat Müzesi'ne eşlik eden yeni müze, giyim, tekstil, mücevher ve fotoğrafa ayrılmış 27,000 metrekare ile bir konferans salonu ve bir medya salonu içeriyor.


Simone Çanta Müzesi, Seul, Güney Kore

Simone işi, Marc Jacobs ve Tory Burch gibi üst düzey tasarımcılar için çantalar yaratıyor. 2012 yılında açılan müzesi, bu tasarımları sergilemenin yanı sıra, 15. yüzyıldan kalma örnekleri sergileyerek el çantasına tarihsel bir bakış açısı getiriyor. Ayrıca yapının mimarisi de çanta gibi bir tasarıma sahip.


New York'ta Metropolitan Sanat Müzesi

Anna Wintour Kostüm Merkezi, Metropolitan Sanat Müzesi 35,000. yüzyıldan günümüze kadar XNUMX'den fazla kostüm ve aksesuara sahiptir. Moda galerileri, beş kıtayı ve yedi asırlık moda kıyafetleri, bölgesel kostümleri ve erkekler, kadınlar ve çocuklar için aksesuarları temsil eder.


Paris Louvre Müzesi'ndeki Musée de la Mode et du Textile

Dokuma müzesi 9,000 metrekareyi kapsıyor ve herhangi bir anda yaklaşık 6,000 nesneyi sergiliyor. Eserler, Fransız Regency döneminden günümüze kadar olan tarihi kostümleri temsil eden koleksiyonları öne çıkarıyor. Ek olarak, 7. yüzyıldan kalma tekstil ürünleri ve iç tasarım eserleri ve Orta Çağ'dan günümüze diğer koleksiyonlar bulunmaktadır.


Musée Galliera, Paris, Fransa

Seri, büyük Fransız tasarımcıları öne çıkaran ve moda tarihindeki önemli olayları kapsayan giyim ve kostüm tasarımına odaklanıyor. Tekstil müzesinin koleksiyonu, temel sokak giyiminden seçkin modaya kadar uzanan giyim ve aksesuarları içerir. Ayrıca, 18. Yüzyıl bölümü, dünyadaki Aydınlanma Çağı'ndan en kapsamlı giysi koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.


Kyoto, Japonya'daki Kyoto Kostüm Enstitüsü

KCI'nin koleksiyonu şu anda 17. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor ve 12,000 parça giysi ve 16,000 kağıt sergileniyor. Buna ek olarak kurum, Chanel, Christian Dior ve Louis Vuitton gibi günümüzün önde gelen tasarımcıları ve moda firmalarından hediyelerin yanı sıra yaklaşık 1,000 takım Comme des Garçons kıyafeti de aldı.


Los Angeles'ta FIDM

Müze, Los Angeles'taki Moda Tasarım ve Mağazacılık Enstitüsü'nün zemin katında yer almaktadır. 12,000. yüzyıldan günümüze sinema ve tiyatro kostümleri de dahil olmak üzere 18 kostüm, aksesuar ve kumaş içerir. FIDM Müzesi ayrıca erken Hollywood Kostüm Koleksiyonu'na da sahiptir. Galerilerde, yıllık Sinema Kostüm Tasarımı gösterisine ev sahipliği yapıyor.


Kent'teki Kent Eyalet Üniversitesi Müzesi

Öğrenciler ve genel halk, Kent State Üniversitesi Müzesi'nin tarihi, güncel ve uluslararası moda koleksiyonunu ziyaret etmeye, incelemeye ve araştırmaya davet edilir. Giysi ve tekstil ürünlerinin ötesinde, koleksiyonda Amerikan camı, mobilya, resim ve diğer dekoratif sanatlar yer alıyor. Müzede ayrıca moda ve dekoratif sanatlarla ilgili kitapların ve eski dergilerin bulunduğu bir kütüphane bulunmaktadır.


Milano'daki Armani/Silolar

Mayıs ayında açılan Armani/Silos, minimalist ustanın 600'lerinden günümüze 200 giysi ve 1970 aksesuarı sergiliyor. Gizlice şık günlük giysiler, güzel elbiseler ve seçkin terzilik örnekleri içerir. Giysiler, eskiden tahıl ambarı olan 1950'lerden kalma çarpıcı bir yapının dört katında sergileniyor.


Paris'te Les Arts Décoratifs

Louvre'un yanında bulunan Les Arts Décoratifs, yaklaşık 152,800 antika kostüm, aksesuar ve kumaşa sahiptir. Bu eserler XNUMX. yüzyıldan günümüze kadar uzanmaktadır. Christian Dior, Paul Poiret ve Yves Saint Laurent'in eserleri var. Düğme retrospektifi gibi özel sergileri de oldukça büyük bir kalabalığın ilgisini çekti.


Eugene Laurent Müzesi / Paris

2002 yılında tanınmış marka, ürün hattını resmi olarak kapattı. Ancak marka hatıralara katılacak bir efsane bırakmadı ve 2017 yılında müzesini açtı. Eugene Laurent, Couture’da kıyafetlerini göstermeye başladı. Müze, çalışmalarını eski moda evinin rüya alanlarında sergiliyor. Bu sergi periyodik olarak modaya uygun ve eski kıyafetleri sergiliyor. Müzeye adanan yer, Eugene Laurent’in neredeyse otuz yıl boyunca tüm tasarımlarını yaptığı yerdi.Moda evini yeniden yaratmak için iki dekoratör, Nathalie Crinière ve Jacques Grange getirildi. Eugene Laurent moda evinin tasarımı, yirminci yüzyılın en ilham verici tasarımcılarından birinin mükemmel sembolünü temsil edecek şekildedir.


Victoria ve Albert Müzesi / Londra

Adını genç yaşta ölen Kraliçe Victoria ve Prens Albert’ten alan Victoria & Albert Museum V&A London, dünyanın en prestijli müzelerinden biridir. Müze genellikle dekoratif sanatlara ev sahipliği yapar. Bu süsleme sanatlarından biri de giyim ve moda ile ilgilidir. İçinde birçok tarihi kostümü bulabilirsiniz. İçinde saklandıkları giysiler 5 asır öncesine aittir ve bu da onu bu alanda öne çıkarmıştır. Bu müzede tutulan kıyafet ve konfeksiyonla ilgili eşyaların sayısı yaklaşık 14.000’dir. Burada görebileceğiniz giysilerden bazıları nadir 17. yüzyıl giysileri. Diğer modeller arasında 18. yüzyıl önlükleri, 1930’lardan gece elbiseleri, 1960’lardan gündüz önlükleri ve savaş sonrası yılların kalıntıları bulunmaktadır.




bottom of page