top of page

Fit Olmak "Bu Kadar Kolay"

 

Mer-ha-ba-lar sevgili Per'manence okuru. Evlere kapandığımız bu dönemde yaza bomba gibi hazırlanmaya ne dersin? Pandemi ile birlikte bir kez daha gördük ki sağlık olmazsa hiçbir şey olmuyor! O zaman başta sağlığımız için vücudumuzda Tanı-Koru-Sev değişimine başlayalım.


Vücudumuzu tanımakla işe koyulalım. Vücut tipini bilmezsen yaptığın spor, seçtiğin kıyafet, uyguladığın diyet vs. sürekli tekrar eden ama hiçbir sonuç alınamayan, seni mutlu etmeyen zaman kaybından başka bir şey olmaz. Vücut tiplerini 3 ana tip olarak ele alacağız. 1940'larda Psikolog William Sheldon'un belirttiği ve günümüzde hala kullanılan bu tipleme erkek ve kadın vücut tiplerini ayırt etmeksizin 3'e ayırmaktadır. Bunlar;


Ektomorf: Bu vücut tipine sahipsen oldukça hızlı bir metabolizman vardır. Vücut yağ oranın oldukça dengelidir. Kas ve yağ bazlı kilo alman oldukça zordur. Vücudunun belirgin özellikleri dar omuzlar, ince kemikler, uzun bacaklar, uzun kollar ve ince beldir.


Mezomorf: Bu vücut tipine sahipsen oldukça şanslı olduğunu söylemeliyim. Doğuştan kasları belirgin ve yağ oranı düşük bir vücudun var. Vücudunun belirgin özellikleri geniş omuzlar, orta kalınlıkta kemikler, ince beldir.


Endomorf: Bu vücut tipine sahipsen metabolizmanın diğer tiplere oranla yavaş olduğunu söyleyebilirim. Kolay yağlanmakla birlikte kas kuvvetin zayıftır. Vücudunun belirgin özellikleri yuvarlak hatlar, orta-kalın kemiklerdir.


Sevgili okur burada dikkat etmemiz gereken unsur kişinin bir vücut tipi olabileceği gibi iki vücut tipinin özelliklerini de taşıyor olabileceğidir. Örneğin kişi hem mezomorf hem de endomorf olabilir. Eğer vücut tipini belirlemekte zorlanıyorsan bir spor danışmanından ya da diyetisyenden yardım alabilirsin.



Vücudumuzu tanıdıktan sonra korumak için neler yapabiliriz bunlara bakalım.


Tanı-Koru-Sev üçlemesi fit olmamız için önemli.


Vücudumuzu korumak için;


Boy ve kilo oranımızı doğru ayarlamalı,

Aldığımız besinlere vücut tipimize göre dikkat etmeli,

Günde en az 2 litre su tüketmeli,

Ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmeli,

Her yıl en az bir kez diyetisyene giderek görüşlerini almalı,

Haftanın 3 günü egzersiz yapmalı ve bu egzersizleri mümkünse bir spor danışmanının yönlendirmesi doğrultusunda yapmalı,

Düzenli uyumalı ve

Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmalıyız.

Sevgili okur yazının sonlarına doğru vücudunu tanıma ve koruma yöntemleri hakkında fikir sahibi olduğunu düşünüyorum. Ancak üçlemede en önemli noktaya geldik SEV.

Vücudunu sevmek fit olman için belki de en önemli unsur. Şöyle düşünelim bir kaldırımda yürüyorsun ve karşıdan iki kişi de sana doğru yürüyor. A kişisi tanıdık ve sevdiğin biri. B kişisi yabancı ve herhangi bir duygun yok. İlk hangisini fark edersin? Hangisiyle kucaklaşmak istersin? Ya da karşıya geçerken araba çarpacak olsa ilk hangisini kurtarmaya çalışırsın? Tabii ki ikisi de kurtulsun isteriz ancak gerçek şu ki tanıdığımız sevdiğimiz kişilere öncelik veririz. Şimdi seçim senin. Ya içinde yaşadığın vücuda yabancı olacaksın ya da onu tanıyıp - koruyup - seveceksin.


Her vücut tipi için pratik öneriler ;


1) Günlük 15 squat + 15 lunge yapabilirsin bu ayda 450 squat ve 450 lunge yapar ve inan değişimi fark edersin.


2) Günlük 1 saat yürüyüş ruhen ve fiziken istediğin forma kavuşman için küçücük bir adım.


3) Hep ilgi duyduğun o dansa hemen başlayabilirsin. Profesyonel olmana gerek yok çeşitli platformlardan dansını bulup haftada iki saat ayırarak hem eğlenip hem fit olabilirsin.


4) Kendi rutinini oluşturabilirsin. Uyanınca ve uyumadan önce açma-germe egzersizleri yaparak güne formda başlayıp, rahat bir uyku ile bitirebilirsin.


5) Kendini sevebilirsin! Sen çok özelsin ve her halinle güzelsin. Yapman gereken bu hayata bir kez geldiğini bilmek ve onu nasıl yaşamak istediğine karar vermek. Kendini sevmekle başlayacak her şey. Yapabilirsin!








 









Comments


bottom of page