top of page

İnsan Olmanın Gereksinimi


 

İnsan; Descartes, Dostoyevski, Shakespeare, Marcus Aurelius, Freud, Aristo ve daha nice bilim-sanat-kültür duayenleri, hepsinin ortak noktası İnsan psikolojisi ve insan zihnine sahip olmanın gizemi oldu.



Zihin dediğimiz olgu geçmiş gelecek fark etmeksizin bağımsız bir şekilde hem gizemini korumaya hem de bize mucizelerini sunmaya devam etti.

Ben de sizlerle olan bu ilk tanışmamızda hepimizle ilgili olan bir konudan yani “bizden” başlamak istedim. Hayatın telaşlı koşuşturması içerisinde çoğu kez unutuyoruz kendimizi, zihnimizin içindeki benliğimizi, gereksinimlerimizi.

İnsan olmanın gereksinimlerini…


Her birimiz için ayrı telaşların ayrı sorumlulukların olduğu günümüz dünyasında bir es verip kendimize yöneldiğimizde zihnimizle bağlantı kurabilmeye ne çok ihtiyacımız olduğunu fark edebiliyoruz. Kendi ihtiyacını fark edebilen bir zihin bu doğrultuda ilerlediğinde zihnindeki dengeyi ve uyumu sağlayabilir. Çevresiyle iletişimi gelişir, daha üretken olur, çözüme odaklı bir zihin yapısı oluşmaya başlar, kendi gerçekliğini kabulüyle birlikte başkalarını da olduğu gibi kabul etme sürecinde evrilmeye başlar. Kendi potansiyeliyle tanışır. Bu yolun uzun bir yol olduğunu benimser, büyük bir özveri ve sabır göstererek ilerlemesini sürdürür.

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini çoğumuz biliriz. Ona göre bireyin içindeki potansiyeli ortaya çıkarması, kendisini benliğine ve yeteneklerini keşfetmeye adaması, bireyin kendini gerçekleştirme durumunu ortaya çıkarır ve böylece kişi yaşam içerisinde bir doyuma ulaşır.

Zihnimizde ne tür gizemler taşıdığımızı, kendi mucizemizin kendi içimizde saklı olduğunu anlayabilmemiz için durup içe dönmemiz, kendimizden sıkılmamamız, istikrarlı bir şekilde kendi elimizden tutmamız yeterli.



Benim ihtiyacım olan ne? Hayatın içinde daha verimli rol almamı sağlayacak olan ne? Hangi parçamla doğanın puzzleına uyum sağlayabilirim? Kendime ve etrafıma nasıl daha faydalı olabilirim? Daha başarılı olmam için atmam gereken bir sonraki adım ne olmalı? gibi soruların cevabını derin bir şekilde düşünmeye başlayarak kendimize giden yolda ilk adımlarımızı atmış oluyoruz.


Bu bağlamda sizlere yol gösterebilmesi açısından bir kitap tavsiyesi : İnsanın Anlam Arayışı - Victor E. Frankl



 

bottom of page