top of page

Moda Geçer, Stil Kalır


 

Yves Saint Laurent'nin meşhur "Moda geçici, stil ise sonsuzdur" sözü aslında her şeyi fazlasıyla açıklamaya yetiyor. Her hafta yeni bir koleksiyonla karşı karşıya kaldığımız hızlı moda anlayışı yüzünden kendimizi trendlerle köşe kapmaca oynarken buluyoruz. Bazen içinde rahat hissetmesek bile moda olduğu için o giysiyi giyiyor ve hızlı tüketim dünyasına uyum sağlamaya çalışıyoruz. Bütün bu trendlerin arasında kaybolmadan kendi stilinizi bulmak için en iyi çözüm olsa gerek. Sanatın günlük hayatta kullanılan hali olan stil, kişinin giydiği kıyafetler, aksesuarlar, renklerle kendini yansıtmasını sağlar. Kişisel tarzınızı bulmak bir gecede yapabileceğiniz bir şey olmadığı gibi tüm dolabınızı feda edip bütçenizi yerle bir etmenizi gerektirecek bir şey de değil. Bahsedeceğimiz birkaç adımı takip ederek özgün tarzınızı kolayca keşfedebilirsiniz.


  • Nasıl Bir İzlenim Vermek İstediğinizi Belirleyin

Kişisel bir stil oluşturmadan önce karar vermeniz gereken ilk aşama kendinizi nasıl gördüğünüz ve daha da önemlisi insanlara kendinizi nasıl yansıtmak istediğinizdir. Eğlenceli bir hayat tarzınız mı var ve kendinizin bu yönünü mü yansıtmak istiyorsunuz? Yoksa daha kadınsı ve seksi yönünüzü mü vurgulamak istiyorsunuz? Kıyafet seçimlerine gelmeden önce kendinizle baş başa kalıp bunu düşünün. Siz kimsiniz ve nasıl anılmak, nasıl akla gelmek istiyorsunuz gibi soruları kendinize dürüst bir şekilde yöneltin. Kendinizi ne kadar net tanırsanız kişisel stilinizi de o kadar rahat oluşturursunuz


  • Keşfetmeye Kendi Gardırobunuzdan Başlayın

Stilinizi bulmaya kendi gardırobunuzu sıfırdan keşfederek başlayın. Hali hazırda dolabınızda bulunan parçalardan severek giydiklerinizi belirleyin. Bu parçaların ortak yanlarını bulmaya çalışın. Neden her seferinde aynı kombinlere eliniz gidiyor, hiç düşündünüz mü? Belirli bir renk skalasında ya da belirli bir kesimdeki kıyafetlerle daha iyi hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Eğer içinde rahat etmediğiniz ya da güzel hissetmediğiniz o parçayı hala dolapta bekletiyorsanız, belki de artık onunla vedalaşma vaktiniz gelmiştir. Gardırobunuza karşı sergilediğiniz bu minimalist yaklaşım sayesinde ayna karşısında geçirdiğiniz vakit azalacak.


  • Kapsül Gardırop Oluşturun

Kişisel stilinizi sağlam bir şekilde yaratabilmeniz, verimli ve düzenli bir gardıroba sahip olmaktan geçmektedir. Uzmanlara göre, kapsül gardıroplar en fazla 50 parçadan oluşmalıdır. Gereksiz parçalardan ayrılmış, sadece sizi ve birbirini tamamlayan parçalar ile düzenlenmiş bir dolap size yeterli olacaktır. Giyerim diye aldığınız ama maksimum 5 kere giydiğiniz kıyafetleriniz varsa vedalaşabilirsiniz. Dolabınızı gereksiz meşgul eden parçalardan kurtulun.


  • İlham Perilerini Arayın

Tarzını beğendiğiniz kişileri takip edin ve neyi beğendiğinizi bulmaya çalışın. Moda konusunda yayın yapan sosyal medya araçlarında gezinin ve beğendiğiniz parça ve kombinleri not edin. En çok hangi parçaları seçmişsiniz, seçimlerinizin ortak yanları neler gibi sorular kafanızda bir şablon oluşması için faydalı olacaktır. Hoşunuza giden parçaları, konseptleri not edin ve bunun üzerinden siz neler seviyorsunuz ve nasıl gidebilirsiniz buna göre hareket edin. Giyim konusundaki ilhamınızı dergiler ve ünlülerle sınırlandırmayın. Hiç beklemediğiniz yerlerden, hiç tanımadığınız insanlardan bile ilham alabilirsiniz. Stil konusunda ilham almak için her konuda kendinizi geliştirmeye ve iyi bir gözlemci olmaya başlayın. Unutulmaması gereken bir şey var. Onları örnek alın ama taklit etmeyin!


  • İmza Parçalarınızı Bulun

Kişisel tarzınızı oluştururken imza parçanızı bulmayı atlamayın. Kendi çevrenizde, adınız geçtiğin de ilk kendiniz sonrada size ait bir objenin akıllarına gelmesini isteyebilirsiniz. Bu bir aksesuar, renk, desen hatta bir güzellik numarası bile olabilir. Güneş gözlüğü, kırmızı ruj, kemer, dolgun saçlar, parlak bir cilt ya da belirgin gözler... Fransız kadınlarının kırmızı ruj ve babetleri nasıl onların imzası haline gelmişse siz de kendinize imza bir parça yaratın ya da var olan bir şeyi bulun. Bu parça stilinizin sarsılmaz çekirdeği olacak. O noktadan yola çıkarak geri kalan kombininizi şekillendirebilirsiniz. Başarılı bir stil imzası atabilmek için, seçtiğiniz parçaları yıllarca kullanmanız ve sizinle anlam kazanmalıdır. Bu nedenle doğru parçayı seçtiğinize emin olmalısınız. Çünkü o seçtiğiniz parçayı, uzun yıllar taşıyacaksınız ve bu taşımaktan mutlu olduğunuz bir parça olmalıdır.


  • Tekrara Düşmeyin

Kişisel stil oluştururken imza görüntünüz olması iyidir ancak konfor alanınızdan çıkmamak adına sürekli birbirini tekrar eden seçimler yapmayın. Tarzınızı oturtmanın yollarından biri de risk alıp farklı şeyler denemektir. Aynı model ve materyallerden kıyafetler yerine arada stilinize zıt düşen ve birazcık farklılık içeren kıyafetleri kendi tarzınızda yorumlamak hem sizi sıkıcı bir görüntüden kurtaracaktır hem de stilinizin gelişmesini sağlayacaktır. Mağazada elinizi hep attığınız skinny jeanlerinizi bu sefer bir kenara bırakarak hiç cesaret edemediğiniz o farklı parçaları denemek için kabine götürün. Daha önce hiç böyle bir elbise denememiştim dediğiniz o elbiseye bu seferlik bir şans verin. Stil oluşturabilmek için hem kendi vücudunuzu tanımanız hem de farklı parçaların üzerinizde nasıl durduğunu gözlemlemeniz gerekiyor. Bir parçayı sevip sevmeyeceğinizi ve size yakışıp yakışmayacağını denemeden anlayamazsınız. Önceki aşamalar yol gösterici olsa da bu aşama bir deneme yanılma sürecidir. Kendinize hata payı bırakın. Nihayetinde dolabımız istediğimiz zamana ekleme ve çıkarmalar yapabileceğimiz, zaman içerisinde doğal olarak değişecek bir tuval gibidir. Nasıl zaman içinde siz de gelişiyorsanız stilinizin de gelişip, değişmesi çok normal.


  • Detaylara Önem Verin

Kişisel stil dediğimizde aklımıza hep ayakkabı, kabanlar, elbiseler gibi parçalar gelse de aslına stili tanımlayan daha çok detaylardır. Detaylardan kasıt sadece aksesuarlarımız, güneş gözlüklerimiz değil, herşey! Saçınızı nasıl yana attığınızdan, ayakkabınızın içine giydiğiniz çoraba, çantanızı taşıma şeklinize, dövmenizin duruşuna kadar birçok minik detay aslında ana parçalarınız kadar önemli. Her zaman büyük parçalara odaklanmak yerine ufak detaylarla da kişisel stilinizi oluşturabilirsiniz.


  • Vücut Şeklini Tanı

En önemli şey, vücut yapınızı iyi tanıyıp, sizinle eşleşmeyen parçalardan uzak durmak. Hepimizin vücudumuzla ilgili hem sevdiğimiz ve sevmediğimiz tarafları var. Kimimiz skinny pantolonların vücudumuzda iyi durmadığını düşünürken, kimimiz de straplez üstlerin vücut şeklimize uymadığını düşünüyor. Giyinmenin ve kendi tarzımızı oluşturabilmenin temel noktalarından biri de vücudumuzda beğenmediğimiz özelliklerimizi kaparken, beğendiğimiz, vurgulamak istediğimiz özelliklerimize göre giyinmek. Aynanın karşısına geçip, kendinize karşı dürüst olun, vücudunuzda güzel durmadığını düşündüğünüz ve güzel durduğunu düşündüğünüz bölgeleriniz neresi ve bunları kıyafetlerinizle nasıl ortaya çıkarabilirsiniz veya nasıl gizleyebilirsiniz? Vücudunuzu iyi tanıyabilmek adına akıllı vücut şekli hesaplayıcısından yardım alabilirsiniz. Vücut şeklinizi hesaplamak için, bir mezura yardımı ile omuz, göğüs, bel ve kalça bölümünüzü ölçmeniz gerekmektedir. Ölçümler arasındaki farklara göre, çay bardağı, üçgen, ters üçgen, elma, dikdörtgen gibi farklı vücut tipleri çıkmaktadır. Kendine bu ölçümü yaparak öncelikle hangi vücut tipinde olduğunu bulabilirsin. Kendi siluetinize benzer ünlü kişileri de takip edebilirsiniz. Böylece fikir almak için daha fazla görsele sahip olabilirsiniz.


  • Renginizi Bulun

Renk seçimlerinde özellikle ten renginizden yardım alabilirsiniz. Renkler, daha iyi görünmeniz adına çok önemlidir. Bazı renkler vardır ki, onu giyindiğinizde daha canlı görünürsünüz ama bazı renkler vardır ki sizi daha solgun ve cansız gösterir. Güçlü bir ruj, birçok tonun giyilmesinde yardımcı olan bir unsurdur


  • Kendinizi İyi Hissettirmeyen Parçalardan Kurtulun

Gardırobunuzu düzenlerken, sizi iyi hissettirmeyen tüm parçalardan kurtulun. Artık onlardan kurtulma ve dolabımızı temizle zamanı. Kişisel tarzınızı oluştururken sevdiğiniz kadar sevmediğiniz parçaları da keşfedin. Hepsini bir yere toplayıp, gerçekten ihtiyacı olan insanlara ulaştırdığımızda, önce dolabımız sonra ruhumuz arınacaktır. Bir ceket çok modadır ancak size kendinizi iyi hissettirmek. O halde sakın almayın. Ne demiştik? Önceliğiniz kendinizi iyi hissetmeniz.


  • Uzun Vadeli Giysiler

Ucuz ve trend olan giysiler -adından da anlaşılacağı üzere- bir sonraki trend'le birlikte raflardaki yerini alıyor. Amacınız geçici olan trendlere çok takılmadan uzun vadeli giyebileceğiniz anahtar parçalara yatırım yapmak olsun. Kaliteli ve dayanıklı materyallerden üretilmiş parçalar sizi sürekli alışverişe çıkma derdinden kurtaracak ve gardırobunuza sürdürülebilir bir perspektif sunacak.


  • Stil Zamanla Oturur

Kişisel stil oluşturmak zaman alır. Yaşınız ilerledikçe, farklı kaynaklardan beslendikçe, gördükçe ve okudukça hem siz gelişeceksiniz hem de bu durum stilinize etki edecek. O yüzden kendinize kısa bir zaman diliminde çok özgün ve oturmuş bir stil oluşturmaya takılmayın. Acele etmeyin ve kendinizi iyi tanıyın...



bottom of page