top of page

YENİ YILIN EN GÜZEL ZAMANI: YILBAŞI PAZAR ALANLARI

Herkese Merhaba,


Bu ay ekip olarak ve benim de ilk yazımın konusunu içeren, belki de bize büyük umutlar aşılayan, ruhumuzu dinlendiren, yeni hayallerimizi yazdığımız yeni yıl hep birlikte konseptli bir tema etrafında toplanıyoruz. Bu yazımda, sizlerle “Christmas Market Place” ve bu yerlerde yapılabilecek olan etkinlikleri paylaşıyor olacağım.


Bu yazımda, ”Christmas Market Place” dediğimiz ”Yılbaşı Pazar Alanları”nın nasıl ve nerede başladı? Bu alanların nasıl ortaya çıktı ve nasıl bir düzen içerisinde kuruluyor? Bu alanlarda ne gibi etkinlikler bulunuyor? Sorularının cevaplıyor olacağım.


Hepimizin televizyonlardaki programlardan gördüğü, kitaplardan o büyülü dünyasını okuduğumuz, çeşitli dergilerden o sıcak resimlerini gördüğümüz yılbaşı kutlamaları dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli konseptlerle görkemli bir şekilde kutlanıyor. Bu kutlamalar özellikle kış mevsiminin bembeyaz geçtiği yerlerde renkli ışıklar, devasa çam ağaçları, sürekli yürümek isteyeceğiniz sokak konseptleri ile her yıl coşkuyla kutlanıyor. Bunlara ek olarak, yeni yıl dönemlerinin vazgeçilmezlerinden biri olarak Christmas Market Place yani Yılbaşı Pazar Alanları kapılarını, aralık ayında yılbaşı ruhunu iliklerine kadar hissetmek isteyen herkes için kapılarını açıyor.


Kutlamalarda önemli ve büyük bir yere sahip olan Yılbaşı Pazar Alanları, ilk olarak Almanya’da “weihnachtsmarkt”, “Krippenmarkt” isimler ile kurularak doğumunu gerçekleştiriyor. Başka bir ismi de Noel Marketi olan bu alanların kuruluşunun Orta Çağ’a kadar dayandığı söyleniyor. 14. Yüzyılda insanların bu özel zamanda alışveriş yapmalarını kolaylaştırmak, hediyeler almak, Noel arifesini renkli ve mutluluk dolu geçirmek için, ilk kez Almanya’nın Bautzen şehrinde kurulduğu söyleniyor. Daha sonra ülkelere yayılarak yeni yılı karşılamaya başladığımız aylarda gösterişli dekorasyonları ve içinde yer alan çeşitli etkinleri ile hayatımıza giriyor.


Yılbaşı Pazar alanları tıpkı bir karnaval ya da festival alanını andırıyor. Şehirlerin, köy ve kasabaların meydanlarına ya da en büyük alanlarına, kırmızı, yeşil, sarı gibi en güzel yılbaşı renklerini içeren çadırlar veya kluübeler şeklinde kuruluyor. Pazar alanlarının içindeki bu kulübe veya çadırlar farklı kategorileri içerecek şekilde konumlanıyor.


Kulübelerin bazıları karnımızı doyurabileceğimiz, ayak üstü veya dolaşırken atıştırabileceğimiz, yılbaşına özel lezzetli yiyecek ve içecekleri, yöresel tatları içeriyor. Bazıları ise farklı sebze, meyve ve baharatları içeren alkollü veya alkolsüz kokteylleri; bazıları yılbaşı için hediyelik eşya satışı yapıyor. Burada satın alınan eşyalar, Pazar alanına gidip gezen herkes için harika anıları ve mutlulukları taşıyor. Üstelik bazı eşyaların el yapımı olması da bu anılara ayrı bir güzellik katıyor.


Yılbaşı Pazar Alanları elbette sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Pazar alanlarında yılbaşı kurabiyesi süsleme gibi çeşitli workshopları, kurulduğu ay boyunca devam eden konserleri, özel dans şovları gibi çeşitli gösterileri, keyifli vakit geçirebileceğiz oyun alanları, buz pateni gibi farklı etkinlikleri de içeriyor. Tek başınıza ya da sevdiklerinizle birlikte harika vakit geçirebileceğiniz çeşitli gösterilere şahit olabileceğiniz birçok farklı etkinliği deneyimleyebileceğiniz fantastik bir dünyayı bizlere sunuyor yılbaşı pazar alanları.

 

Şimdi de dünyanın en güzel yılbaşı marketlerinden birkaçına bakalım… Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere yılbaşı pazar alanlarının ilk evi Almanya. Almanya’da yer alan en ünlü Yılbaşı Pazar Alanları deyince karşımıza Berlin çıkıyor. Berlin’de yer alan “Gendarmenmarkt” pazar alanı lezzetli yiyecek içecekleri ve farklı etkinlikleri ile en büyük pazar alanlarından biri.

Yine Berlin’de bulunan “Alexanderplatz” pazar alanı tam bir festival havası içeriyor. İçerisinde eğlenebileceğiniz ve katılabileceğiniz harika etkinlikleri bulunuyor. Hatta bu pazar alanı atlı karıncaya bile binmenizi mümkün kılıyor.


Belçika Brüksel’de yer alan ”Grande Place Chrismas Market” ise Belçika’ya ününü kazandıran farklı çeşitlerdeki çikolataları ve konserleri ile harika bir deneyim sunuyor.


Estonya Tallinn’de bulunan yılbaşı pazar alanı ise dağ evi temasını taşıyor ve Avrupa’da ilk sergilenen Noel ağacına sahip. 2019 yılında Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı ödülü de yine bu yılbaşı alanına ait.


Ülkemizdeki Yılbaşı Market Alanlarından bazıları ise aşağıdaki gibi:

Antalya - Başka Ol Christmas Market

İstanbul- KüçükÇiftlik Wonder Village

İstanbul-Magic Christmas Market

İstanbul- Vadistanbul Winter Wonder


Siz de Yılbaşı Pazar Alanlarında bulunmak, bu harika atmosferin tadını çıkarmak istiyorsanız ve aynı zamanda indirimlerden faydalanmak istiyorsanız avantajlı dönem biletlerini kaçırmadan almanız; ya da başka bir ülkeye gidecekseniz uçak biletlerinizi erken almanızı ve rezervasyonlarınızı buna uygun şekilde yaptırmanızı tavsiye ederim.


Yılbaşı Pazar Yerleri, yeni yıl alışverişlerinizi yapabileceğiniz, eğlenebileceğiniz ve unutulmaz anılar biriktirebileceğiniz, yılın en güzel zamanlarından birini geçirebileceğiniz alanlar…

bottom of page