top of page

Asya'nın Kaplanları


 


Alman, Amerikan ve İtalyan arabalarının konforunu güvenliğini teknolojisini ve performansını bilmeyen kalmamıştır. Ama dünyanın diğer tarafında kültürlerini ve kendi tarzlarını yansıttıkları arabaları üreten firmalar vardı.


Asya 1900’lerin ilk çeyreğinde başlayan otomobil çılgınlığını yakalamış dünya bölgelerinin kendine has tarzlarıyla fark yaratmış otomobil firmalarına ev sahipliği yapmıştı. Zaman içerisinde mühendislerinin geliştirdiği teknikler sayesinde dünyayı kasıp kavuran kaplanlarını piyasaya sürmüş olan Asya firmaları, Alman ve Amerika pazarlarını büyük bir dönem fazlasıyla domine ettiler. Japonya’nın uygulamış olduğu JDM (Japanese Domestic Market) politikası ile de en güçlü kaplanlarını kendi ülkelerine özel olarak performans ve sürücü odaklı geliştirdiler ama Asya Kaplanlarını en özel yapan şey ise bir oyuncak gibi araç üzerinde performans ve kozmetik odaklı her türlü modifikasyona imkan sağlıyor olması idi. Bir çok yarış ve araba temalı filmin vazgeçilmezleri haline gelen kaplanları sizler için listeledim. Şimdi birlikte bu araçları inceleyelim.



1- Lancer Evo Nam-ı Diğer Jaws


Gözünüzün önüne spoiler'ı ve çamurlukları parçalanan kırmızı bir araba geldi mi? Evet haklısınız o bir Evo. Hızlı ve öfkeli filminde 'Drift' öğrenilecek en iyi araba olarak karşımıza çıkan Mitsubishi Evo! Dört çekişli, önden motorlu, 2.0 turbo şarjlı, 276 beygirlik güç üreten motoru ile 2016 yılında üretimini bitirdi. Evo'yu güzel yapan bir diğer özellik ise kaput altında ki güç siz istemediğiniz sürece kendini açık etmiyor. Günlük kullanımdan, en zor virajlarda yapılacak driftlere kadar pek çok alanda sürücü odaklı, kullanılabilirliğin ön planda olduğu bir araç. Son olarak Evo 10 ile kapanış sahnesine çıkan modelden ise geriye bir oyuncak gibi sürekli modifikasyon ilhamı sunan bir canavar kaldı.





2-Nissan Skyline R Nam-ı Diğer Godzilla


GTR, Skyline, R serisi ya da Godzilla... Birçok üretim ismi, model ismi ve lakabı olan bu canavar ile olarak 1957 senesinde Prince Motor Company bünyesinde piyasaya sürülmeye başlandı. Sonra ki yıllarda Nissan ile birleşen firmanın orta sınıf modelinde Nissan etkileri görülmeye başlandı. 81 yılı itibariyle R serisi üretime başlanan Skyline modelinde takvimler 85 yılını gösterdiğinde köklü bir değişime gidildi. Daha keskin ve sert hatlara sahip olan ilk R'lar 93 yılına gelindiğinde artık ikonik bir kasaya sahipti, R33'ler. Kendinden fazlasıyla söz ettiren R34 sonrası Godzilla piyasaya sürüldü. 2020 yılında 50. yıla özel çıkan GT-R R50 modeli 8 litrelik çift turbolu bir V6 motora sahip. 720 beygir ve 780 Nm tork güce sahip bu motor gelmiş geçmiş en güçlü R olma özelliğine sahip.





3-Toyota Supra


Toyota Celica modelinin bir parçası olarak üretimine başlanan Supra 3. jenerasyonuna geldiğinde yani seneler 1986 yılını gösterdiğinde başlı başına bir canavar olma hakkını kazanmıştı. Arkadan itişli 3. jenerasyon a70 Supralar ikonikleşmiş far tasarımlarıyla yeni jenerasyonun öncüsü olmayı başarmıştı. Takvimler 92 yılını gösterdiğinde ise 16 yıl boyunca üretimine devam edilecek A80 serisi piyasaya sürülmüştü. 2001 yılında çıkan Hızlı ve Öfkeli serisinde Paul Walker'ın kullandığı turuncu Supra gözleri bir anda Asya'ya çevirdi. Bu araç 3 litre 320 beygir 420 nm tork motoru ile üretilmiş en iyi Japon arabalarından birisiydi. Ama onu ilginç kılan özellik ise ekstra modifikasyonlar ile ağırlığı başına beygir güç üretebilecek olması idi. Ocak 2019 yılına gelindiğinde ise BMW Z4 kasa tipi örnek alınmış bir hayal kırıklığı tanıtıldı. Atası olan 92 model Supra gibi tamamen sürücü ve sürüş odaklı olan 19 Supra tasarımı ile beklenen etkiyi yaratamamıştı.





4-Mazda RX-7


Bahsedeceğim son kaplan Han'ın kaza yaptığı sarı/siyah araç RX-7. 1992 yılında bu araç piyasaya sürüldüğünde Wankel motora sahip arkadan itişli, çift turbolu, 239 beygirlik bir canavar Mazda markası altında doğmuştu. Bir sonra ki gelen yıllarda yapılan değişiklikler ile 265 beygir güce ulaşan bu araç 2 kapılı bir coupe model olma yolundan asla dönmedi. Fakat bu efsanevi modelin sonu Mazda yöneticilerinin inatçı tavırları sebebiyle mecburi olarak geldi. Wankel modeli her ne kadar gücüyle ön plana çıkmış olsa da yağ tüketim hızı ve bu problemin getirdiği masraflar sevenlerini bir hayli üzdü. Bu güzel kaplan yerini 2003 senesinde RX-8'e bıraktı.








 


bottom of page