top of page

Bosna Hersek - Balkanlar’ın kalbinde gizli mücevher

Balkanlar'ın kalbinde yerleşen ve turizmin gelişmesinde dünyadaki ilk 10 ülke arasına giren Bosna Hersek, güncel gezilecek yerler listemizde yer alıyor.

Sadece üç milyon nüfuslu bu ülke, daha önce belki hiç görmemiş olabileceğiniz tam bir doğa alanıdır.

Birkaç dağ arasından bulunan, Miljacka nehri havzasında yer alan, eski sokakların esnaf dükkanlarıyla dolu olduğu başkent, sizi kesinlikle büyüleyecek bir yeridir.



Size Bosna Hersek hakkında fikir verecek pek çok tur veya yayınlanmış makale kesinlikle vardir, bu yüzden Saraybosna hakkında, Mostar'daki UNESCO koruma altındaki miras listesinde yer alan Eski Köprü hakkında bilgi edinecek veya talihsiz geçmiş hakkında ayrıntıları internette hızlı arama yaparken okuyacaksınız.

Bosna'daki son savaş hemen aklınıza da gelecek ama bilmeniz gereken şey, bu küçük ülkeye özgürce ve önyargısız gidebileceğiniz, bahsedilenlerden çok daha fazlasını keşfedeceğiniz ve kolay kolay unutulamayacak bir misafirperverlik hissedeceğinizdir.

 

Önerilerle başlayalım.

Ulusal tarihin yanı sıra gizli güzellikleri ve bazı küçük yerleri keşfetmek için çok güzel bir tatil için yaklaşık 5 ila 7 güne ihtiyacınız olacak.


Tüm merkezi Bosna'yı kapsayan tur belki de en popüler olanıdır, çünkü Saraybosna yakınlarında örneğin Jajce veya Visoko'ya günübirlik gezilere gidebilir ve akşam yemeği için başkente dönebilirsiniz. Ancak, kısa bir Saraybosna turundan hemen sonra, aynı seviyedeki meşhur olan şehre - güneydeki Mostar'a rotanız düşebilir ve ondan sonra da Blagaj'daki Buna Nehri üzerindeki "Teki"yi ziyaret etmenizi tavsiye edecekler Boşnaklar.


Ama önce başkent Saraybosna'yı tanıyalım.



Tarihi Neolitik döneme kadar uzanan ve ilk olarak 7. yüzyılda Bizans imparatoru Konstantin'in eserlerinde adı geçen Saraybosna, bugün Doğu ile Batı arasında doğrudan bir kavşak olarak tanımlanan, çok yönlü bir şehir olarak nitelendirilen bir yer. Özüne hiç dokunulmamış gibi, biraz mistik, biraz tarihi ve pek çok zenginliği ile hiç dokunulmamış geniş bir kasabayı hatırlatacak size, bu özel kent.

Dediğimiz gibi Saraybosna, zengin bir tarihe ve kültürünün korunmasına dayanan bir şehirdir.

Bosna'da zanaat atölyeleri çok iyi bilinmektedir - Başçarşı'nın merkezinde bulunan dükkanlar, Bosna gelenek ve göreneklerinin korunmasının taşıyıcılarıdır.

Özellikle bakır kaplar ve kahve takımları yıllardır turistlerin en çok ilgisini çeken eşyalardan biri olmuştur.

Saraybosna'da bir yürüyüş, çağlar boyunca bir yürüyüş gibi hissedecek ve şehrin sembolü olan Sebil'in yanında bulunan güvercinler bile size orada olduğunuz için bir sıcaklık ve mutluluk hissi verecektir.


Sebil’in bulunduğu Başçarşı'nın tamamı ve hemen yakınında bulunan Gazi Hüsrev Bey’in Camii ve Kent Konseyi (Vijecnica) size bu şehirde her şey elinizin altında olduğu izlenimini verecek ve bir yere gitmek için araba veya toplu taşıma kullanmak hiç aklınıza gelmeyecek.

Saraybosna'nın bugünkü temellerinin 15. yüzyılın sonunda Osmanlılar tarafından atıldığı ve bugün bile pek çok turiste Saraybosna Türkiye'nin tarih kentlerin iznini takip ettiğini olarak görünecek. Eski mahallelerin büyük bir kısmı Doğu’dan gelen mimarların yaptırdıkları biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra ise Batılı güçlerin varlığı da Saraybosna'nın mimarisine ve ruhuna damgasını vurdu, bu nedenle Orta Avrupa kültürünün varlığı bugün bile şehir merkezinde, çeşitli Batı Avrupa mimari tarzlarında inşa edilmiş binalarda, konutlarda görülebilir.

Özellikle eski villalar ve saraylar, kiliseler ve manastırlar üzerinde, idari ve iş binaları üzerinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun izleri çok belli.


Bahsedilen simge yapılar dışında Saraybosna'nın simgelerinden biri de savaş sırasında Saraybosna'nın kuşatıldığı ve yaklaşık 4 yıl boyunca saldırganların eline geçtiği sırada inşa edilen Ümit Tüneli'dir. Bu tünel, Galeri 11/07/95 ve Savaş Çocukluğu Müzesi'nin yanı sıra size, Bosna halkının on yıllar önce ne yazık ki başına gelen acı ve trajedinin kısmi bir resmini gösterecek.

Ancak geçmişin ve sadece talihsizliğin ruhunda kalmamak için, bugün Saraybosna'nın, Saraybosna Film Festivali (SFF) ve Ars Aevi Galerisi'nin en önemli rolü oynadığı son derece zengin bir kültürel sahneye sahip olduğunu belirtmek önemlidir.

Saraybosna'yı terk etmeden tabii ki de ulusal yemekleri tadınmak için, ilk sırada 'çevapi' (Boşnak köfte tipi) ve Boşnak lokumlu kahveyi içmek için vaktı bulmanız da lazım olacak.



Diğer Turistik Şehirler


Mostar

Bu şehirde neler yapabiliriz diye merak ediyorsanız - Mostar Köprüsü, Mostar Savaş Müzesi, Ulusal Müze, Fortica ve Vrelo Bune gibi sembolik yerler listeniz önde gelebilir.

Güney Avrupa'nın en sıcak şehirlerinden biri olan Mostar, her yıl artan sayıda turisti ağırlamakta ve Medugorje denilen yer de dahil olmak üzere daha geniş çevresi, Kutsal mekan olarak tanıyan özellikle Katolikler tarafından ziyaret edilmektedir.

Şehrin simgesi olan Stari Most (Eski Köprüsü), her yaz yapılan geleneksel atlayışlarla tanınıyor ve şehrin kültür ve eğlence anlayışının vazgeçilmez bir parçası haline geldi.




Jajce - Vrbas nehrinin büyük koyu yeşil şelaleleri ile tanınan, fotoğrafçılık için mükemmel, aynı zamanda da doğada gözleri rahatlatacak ve ferahlığı hissedilecek için muhteşem, merkezi Bosna'nın tam kalbinde yer alan antik bir şehirdir.


Visoko - yeni keşfedilen turist potansiyellerinden biri olarak, arkeolog Semir Osmanagiç tarafından keşfedilen piramitler için yaygın olarak tanındı. Kısmen yeraltında bulunan ve kökleri Neolitik döneme kadar uzanan uzun labirentleri kesen bu piramitler, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini giderek artırıyor ve son zamanlarda piramitlerin hemen yanında modern donanımlı tenis kortları da açıldı burada.



Bihac - Bosna-Hersek'in kuzeydoğu kesiminde, Hırvatistan'ın hemen yakınında bir şehirdir ve Una nehri tarafından süslenmiş, diğer birçok şehirden geçen bu nehri ve onun ünlü Una yarışlarının düzenlendiği bir yeşillik vahası olarak bilinir. Saraybosna'ya giderseniz Bihaç'a ulaşması için beş altı saate ihtiyacınız olacak ama şehirciliğin Saraybosna'daki kadar yüksek olmadığı yepyeni bir bölgeyi tanıdıktan sonra kat ettiğiniz kilometrelere kesinlikle pişman olmayacaksınız. Buradaki bulunan huzuru ve yeşilliğinin guzelliği sizi uzun süre takip edecek.



Tuzla şehri Tuzla, Banja Luka, Neum, Trebinje veya Zenica gibi daha bir çok gezilecek yer var Bosna Hersekte... Hangi yöne giderseniz gidin, Bosna'nın pozitifliği ve onun sakinlerin tükenmez enerjisiyle sizleri etkileyeceğinden emin olun.



 


bottom of page