top of page

Dolap Detoksu İle Hem Bütçeden Hem de Zamandan Tasarruf Etmek Mümkün

Dolap Detoksu Nedir?


Dolap detoksu ile hem bütçeden hem de zamandan tasarruf etmek mümkün. Hem dolaplardaki gereksiz eşyalar eleniyor, hem de mevcut ürünleri görerek temel parçalarla daha fazla kombin yapmak mümkün olabiliyor. Dolap detoksları genelde mevsim geçişlerinde yapılmakta olup sezon alışverişlerinde alınan parçaların eski parçaların yerine geçmesi halinde de yapılabilmektedir. Dolap detoksu yapıldığı sırada kişilerin kendilerine ayırmak istedikleri parçalar hakkında sorular sormaları bu anlamda yardımcı olmaktadır. Bunlar arasında; “Bu kıyafet bedenime oluyor mu? Terzide bedenime uygun hale getirebilir miyim?” şeklinde sorular bulunmaktadır. Bu soruların cevapları sonucunda ayrılması gereken kıyafetler belirlenmeli ve kaldırılmalıdır. Akıllı gardıroplar sayesinde temel parçalar ile trend parçaların ayrımı yapılırken, bir gardırobun sıkıcı olması veya abartılı görünmesi de engellenmiş oluyor. Bu sayede kadınların en büyük sorunu ‘giyecek hiçbir şeyim yok ‘ problemi de ortadan kalkıyor.


Gardırop Detoksu Nasıl Yapılır?


Gardırop detoksu yapmak için belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Kişisel stil analizinin iyi şekilde yapılması çok önemli. Öncelikli olarak vücut tipine, ölçüsüne ve şekline uygun olmayan, esasında artık kullanılmayan ama bir şekilde gardırop içerisinde bulunan kıyafetleri ve eşyaları çıkarmak gerekiyor. Bu durumda kişilerin sormaları gereken soru en son kıyafeti ne zaman giydikleri ya da eşyayı ne zaman kullanmaları olmalarıdır. Bir alışkanlık yüzünden çoğu giyilmeyen ya da kullanılmayan eşya gardıroplarda uzun süreler boyunca durur ve gereksiz yere alan kapladıkları için asıl kullanılacak olan eşyaları bulmayı da zor hale getirirler.


  • Her Şeyi Dışarı Çıkarın

Yapmanız gereken ilk şey dolabınızdaki tüm parçaları indirin ve hepsini kategorilere ayırın. Bu, işinizi kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. Örneğin; tişörtleri, elbiseleri ve pantolonları ayrı bölümlere ayırın. Bu parçalar içerisinde mevsime uygun olmayanları eleyin ve düzenlemenize kalanlarla devam edin. Böylece durmadan satın aldığınız parçaları hemen fark edeceksiniz. Birden fazla lacivert kazak görüyorsanız sorun yok fakat hangilerini giyip giymediğinizi sorgulamanız lazım. Ayrıca bu yöntem sayesinde gardırobunuzdaki unutulmuş parçaları da hatırlayacaksınız. Gardırobun içerisindeki her şeyi bir anda dışarı çıkarırsam işin içinden çıkamam diyorsanız, her seferinde 10 parçayı çıkarıp bir sonraki adımı uygulayabilir ve tüm dolap bitene kadar bunu tekrarlayabilirsiniz.


  • Karar Verin: Gitsin mi, Kalsın mı?

Sıra ikinci adıma geldiğinde, gerçekçi olduğunuzdan emin olun! Karakterinizi, vücudunuzu ve hayat tarzınızı dikkatlice gözden geçirin ve öyle karar verin. Kendinize sormanız gereken sorulara bazı örnekler verelim: Bu ayakkabıları vitrinde bugün görsem alır mıydım? O gömleği son bir senede hiç giydim mi? Bu etek hâlâ belime oluyor mu, giysem rahat hisseder miyim? Gerçekten 10 tane payetli mini elbiseye ihtiyaç duyacak kadar hareketli bir sosyal yaşama sahip miyim Gerçekten 34 beden miyim? Ya da leopar desenini gerçekten seviyor muyum yoksa bir anda 5 arkadaşınızda birden gördüğümüz için mi o leopar desenli elbiseye sahibim? Soruları cevaplarken dürüst olun ve gitmesi gerekenlerle vedalaşmaktan korkmayın. Bu tip sorulara verdiğiniz cevaplar “hayır” ise, o parçaları hayatınızdan çıkarın; bir yerlere bağışlayın ya da ikinci el alışveriş sitelerinde satın.


  • Gideceklerle Vedalaşın

İlk adımdan beri “gidecekler” ve “kalacaklar” dan bahsediyoruz ama ilk kategoridekiler tam olarak nereye gidiyorlar? Bu konuda pek çok seçeneğiniz var fakat kıyafetlerinizi gidip çöpe atmak tabii ki bunlardan biri değil. Yapabileceğiniz en güzel şey, kullanmadığınız kıyafetleri ihtiyaç sahipleri ile buluşturmak olacaktır. Bunu kişisel bağlantılarınız üzerinden yapabileceğiniz gibi, güvendiğiniz kurumlar aracılığıyla da yapabilirsiniz. Bunun için Dolap, Gardrops ve Modacruz gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Giyemediğiniz kıyafetlerin neden giyilemediğini veyahut istenmediğini aklınızın bir kenarına not edin; belki pastel tonlar cilt renginize uymuyor ya da belli bir yaka kesimi size yakışmıyor. Bu noktaları gelecekteki alışverişlerinizde hatırlayın ve tekrarlamayın.


  • Tamir Ve Tadilat İşlemlerini Aksatmayın

Yıpranmış ve terziye gitmesi gereken kıyafetlerinizi tekrar gardırop içine koymayın. Bu kıyafetleri bir köşeye ayırın ve gerekli tamir işlemleri için daha sonra terziye götürün.


  • İkinci Bir Görüş Alın

Fikirlerine güvendiğiniz arkadaşlarınıza danışın. Özellikle gardırobunuzda tutup tutmamaya karar veremediğiniz parçalar konusunda sizin için işi kolaylaştırabilirler. Onlardan, giydiğiniz parçaların size yakışıp yakışmadığını dürüstçe söylemesini isteyin. Ayrıca sanki hep birlikte alışverişteymişsiniz gibi, aklınıza gelmeyen kombinasyonlar sunup gardırobunuzu daha verimli kullanmanız için size ilham da verebilirler.


  • Organize Edin

Şimdi yapmanız gereken şey temizlenmiş kıyafetlerinizi sistemli bir biçimde yerlerine yerleştirmek! Söz konusu sistem ise tamamen size bağlı. Kıyafetlerinizi renklerine göre ayırabileceğiniz gibi; ofis, günlük ve özel günler için olmak üzere ayırabilir ya da elbise, etek, pantolon gibi kategorilere göre de yerleştirebilirsiniz. En sık tercih ettiğiniz kıyafetlere daha önde yer verin. Daha seyrek kullanılan ya da mevsimi olmayan kıyafetler de bu kapsamda geride olmalıdır. Askıların kıyafet türlerine göre ayrılması da dolabı daha işlevsel bir hale getirecektir. Örneğin kısa kollu kıyafetler için kırmızı renk askılık kullanmak aradığınız kıyafeti daha kısa sürede bulmanızı sağlar. Ayakkabılarınızı ve çeşitli aksesuarlarınızı, şeffaf kutulara yerleştirerek dolapta tutmanız aradıklarınızı daha kolay bulmanıza yardımcı olur. Bu sistemlerden birini uygulayarak ne kadar zaman kazanacağınızı tahmin bile edemezsiniz. Ayrıca bu düzen sayesinde herhangi bir parçayı gözden kaçırma ihtimaliniz de azalacak.


  • Tekrarlayın

Gardırop detoksu yapmak için sadece gardırop içindeki eski ya da kullanılmayan kıyafetleri çıkarmak yeterli gelmeyecektir. En temel nokta düzenleme yapıldıktan sonra fazla kıyafet almaktan da uzak durmalısınız. Bu yüzden düzenleme sonrasında kıyafet alacağınız zaman bunun gerçekten gerekli olup olmadığını kendinize sormanız ve vereceğiniz yanıta göre eylemde bulunmanız oldukça önemlidir. Vereceğiniz yanıt için estetik beğeniler kadar işlevsel özellikleri de göz önünde tutmanız gerekecektir. Sorumlu bir gardırop sahibi olma yolunda attığınız bu ilk adımdan sonra, “Az al, iyisini seç, daha uzun süre kullan” prensibine uygun olarak alışveriş yapmanızı öneriyoruz. Gardıroba bir parça ekleniyorsa bir parça çıkmalı, gibi. Böylece, her gardırop detoksu yaptığınızda “gitmesi gereken” daha az kıyafetiniz olacak ve gittikçe daha bilinçli bir tüketici haline geleceksiniz. Kıyafete harcadığınız paraya limit belirleyin ki aşırıya kaçmayın.



bottom of page