top of page

Dünyamızın Durumu


 

Dünya görüşünüz haberleri izlemekten ve gazete okumaktan geliyorsa, geceleri gelecek için endişelenerek uyanık kalmanız affedilebilir. Görünüşe göre, artan şiddet ve nüfus oranları, insanların hem daha büyük sayılarda birbirlerini öldürmesi hem de dünya kaynaklarının sürdüremeyeceği oranlarda doğması anlamına geliyor. Daha da kötüsü, tüm servet dünyanın en zengin ülkelerindeki bir avuç insanın üzerinde toplanmış durumda. Düşük gelirli ülkelerdeki insanlar yoksulluk içinde yaşarken, Batı daha da zenginleşiyor. İç karartıcı, değil mi?


Hepimiz dünya üzerindeki felaketlerden haberdarız. Ancak kaçımız bu felaketleri umursamıyoruz .

Ancak istatistikler olumsuz dünya görüşümüzü destekliyor mu yoksa dünya gerçekten gelişiyor mu?

Önce dünya nüfusunu ele alalım. BM'nin 1958'de öngördüğü rakamlara göre şu anda 7 milyar civarında. 2100 yılında aynı uzmanlar 11 milyar civarında olacağını tahmin ediyor. Ancak 11 milyarın muhtemelen bu sayının alacağı kadar yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde düşen doğum oranları sayesinde bu yüzyılın ikinci yarısında artış hızı yavaşlayacaktır.

Düşen doğum oranları? Evet bu doğru.

Son iki yüzyılda teknoloji ve sağlık alanındaki gelişmeler, daha az sayıda çocuğun genç yaşta ölmesi anlamına geliyordu ve bu da hızlı nüfus artışını körükledi. Bu büyük aileler, yetişkinliğe kadar hayatta kalan ve kendi çocukları olan daha da fazla çocuk üretti. Ancak 1960'larda doğum kontrolünün yaygınlaşmasıyla birlikte, kadın başına düşen küresel ortalama bebek sayısı kadın başına altı bebekten ikiye kadar düştü.




Çocuk ölümlerindeki en büyük etken yoksulluktur. Ve dünyanın yalnızca yüzde 20'sinin dünya gelirinin yaklaşık yüzde 74'ünü aldığı hâlâ doğru olsa da, şu anda dünyanın yüzde 60'ı orta gelir grubuna giriyor ve yüzde 11,6 ile tarihteki en düşük insan sayısı. – hala aşırı yoksulluk koşullarında yaşıyor. Dünyadaki insanların çoğunun parası varsa, uluslararası yardım gerçekçi bir şekilde BM'nin 2030'a kadar yoksulluğu ortadan kaldırma hedefine ulaşabilir. Yoksulluk azaldıkça, ortalama yaşam süresi artar, doğum oranları düşer çünkü ebeveynler mevcut çocuklarının hayatta kalmasını bekleyebilir ve küresel nüfus sabitlenir.


Dünyanın giderek daha fazla şiddet içeren bir yer olduğunu düşünmemize neden olan haberlere gelince, biraz iyimser olmak için de neden var. Dünya Savaşı'nın sonu ile 1990 arasında 100.000'den fazla insanın ölümüne neden olan 30 savaş yaşandı. Bugün hala iç savaşlar var, ancak ülkeler çoğunlukla geçmişe göre daha barış içinde bir arada yaşıyorlar. Ancak terörizm son birkaç yılda arttı ve II. Dünya Savaşı'ndan bu yana savaşlar askerlerden çok sivilleri öldürdü. Yine de siviller için bile istatistiklerin hepsi kötü değil. Ölümlerin siyasi çatışmalardan dokuz kat daha fazla şiddet suçlarının sonucu olmasına rağmen, küresel cinayet oranı 2000'de 100.000 kişide 8'den 2015'te yaklaşık 5,3'e biraz düştü.


Tabii ki, bunların hiçbiri dünyanın mükemmel olduğu anlamına gelmez ve kişisel olarak savaş ve yoksulluktan etkilenip etkilenmediğiniz genellikle doğduğunuz yerin piyangosuna bağlıdır. Ayrıca, hâlâ kendi yarattığımız büyük sorunlarla karşı karşıyayız, özellikle küresel ısınma gibi çevresel sorunlar ve zenginlik ve doğal kaynakların daha adil bir şekilde dağıtılması gerekiyor. Ancak televizyon ve gazeteler ne derse desin, her haber kötü haber değildir.


 

Kaynak: British Library


bottom of page