top of page

E-spor Nedir?

 


Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz e-spor yani elektronik spor nedir? E-spor insanların ve takımların internet aracılığı işe bir araya gelerek çeşitli oyunlar ve müsabakalar ile yeteneklerini sergiledikleri bir spor dalıdır. Gündemimize yeni düşmüş gibi görünse de aslında E-sporun tarihi yetmişli seksenli yıllara kadar dayanmaktadır. 70'li ve 80'li yıllarda atari salonlarının giderek yaygınlaşmasıyla bu günlere kadar gelmiştir.



Bilinen en eski e-spor yarışması19 Ekim 1972'de Standford Üniversitesi'nde Spacewar oyunu ile yapılmıştır ve bilinen ilk kapsamlı video oyunu yarışması Atari tarafından 1980’de yapılan Space Invaders turnuvasına ABD genelinde 10.000 den fazla katılımcı oldu. O günlerden bu günlere E-spor git gide popülerleşmekte ve insanlar E-sporu kariyer veya taraftar olarak hayatının bir parçası yapmıştır.


Günümüzde özellikle internetin yaygınlaşmasıyla artık turnuvalar küreselleşmiş ve fiziksel sporlar gibi kendi liglerini ve kitlelerini oluşturmuştur.

Günümüzdeki en yaygın E-spor oyunları: League of Legends, Dota2, CS GO, Valorant, FİFA gibi her zevke hitap eden oyunlardır. Birçok devlet üniversitesinin ve spor kulüplerinin, örneğin Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe gibi kuruluşların da profesyonel -spor takımları bulunmaktadır.



E-spor gerçekten bir spor mudur? Sorusu uzun yıllardır insanları çeşitli tartışmalara itmektedir. E-spor oyuncularının yoğun tempolu antrenmanları dikkat beceri ve refleks çalışmaları yapmakta bu yüzden e-sporun gerçek bir spor olduğu bazı insanlar tarafından savunulmakta ayrıca satrancın da bir spor sayıldığını unutmamak gerekir. Aynı şekilde E-sporun bir spor dalı olmadığını oyuncuların tüm gün bilgisayar başında oturmalarının ve efor sarf etmemelerini ileri sürerek E-sporun gerçek bir spor olmadığını savunanlar da vardır. Sonuç olarak E-spor onaylasak da onaylamasak da günümüzde kendini kabul ettirmiş bir spor dalıdır.


 


bottom of page