top of page

GÜLDÜRÜKLÜ TEMAŞA: ÜFÜRÜKÇÜ


 

Merhaba büyük seyirci! Bu sefer bir film eleştirisi değil, bir tiyatro yazısı kaleme almaya karar verdim bu yüzden heyecanlıyım. Bu yazım Ankaralıları ilgilendiriyor, bir Ankara kumpanyasından bahsedeceğim size.


2009 yılında Barış Bölükbaşı tarafından kurulan Hayali Kumpanya’nın son oyunu Üfürükçü, 4 Mart’ta seyirciyle buluştu. Geçtiğimiz yıllarda “Bir Eski Zaman Hikayesi” ve “Evlendirme” ile büyük beğeni toplayan Hayali Kumpanya, bu kez Üfürükçü oyunuyla sanatseverleri kırdı geçirdi.


Kavuklu’dan Pişekar’a, Arap Bacı’dan Laz’a, Tiryaki’den Tuzsuz Deli Bekir’e geleneksel Türk tiyatrosunun izlerini günümüz enerjisi ve coşkusuyla sahneye koyan ekipten ve oyunun konusundan bahsedeyim hemen. Kuvuklu’nun fantastik olaylarla dolu rüyasında bir acemin işleri karıştırması, başlarına bin türlü bela açıyor. Tiryaki’nin yolunu tutuyorlar ve böylelikle bu beladan kutuluyorlar ancak Kavuklu Hamdi rahat durmuyor ve hazretin ona el verdiğini zannedip peşine taktığı Laz, Arap Bacı ve Çelebi’yle yeni maceralara koşuyor. Oyun yalnızca bu karakterlerle de sınırlı kalmıyor tabii. Bir de eşek, keçi ve Bobby çıkıyor karışımıza. Hatta Yeşilçam filmlerini biraz kurcaladığımızda anımsayacağımız ürkünç bir karakter de şöyle bir yerimizden doğrultuyor bizi.


Oyuncuları izlerken rolleriyle ne kadar uyum içinde olduklarını görüyorsunuz, ayrıca oyunlarına ne kadar çok şey kattıklarını… Yalın haldeki Laz karakter artık pek güldürmez seyirciyi belki ama balıkların ona küfrettiğini iddia eden Karadenizli uşak seyirciyi kahkahalara boğuyor. Yazmazsam olmaz: Sahneye pilates yaparak giren Arap Bacı da gözümüzden yaş getirdi. Laftan anlamaz Trakyalı oyunun olmazsa olmaz bir parçası olmuştu bence. Tabii Tuzsuz Deli Bekir’in aklını yitirmesi ile içindeki iyi ve kötü yanlarının gelip gittiği sahne ise anlatmakla bitmez.


Kostümlerin renkleri ve sade dekoruyla sinemada izlediğimiz veya yalnızca hayalimizde canlandırabildiğimiz o eski zamanlara yumuşak bir geçiş yaptık. Şen şakrak, müzik dolu geçişleriyle seyirciye istemsizce ritim tutturan oyunun temposu aldı götürdü bizi.


Modern tiyatroya kendini kaptırmış tiyatroların arasında orta oyunu izlemek seyirci için çok farklı bir deneyim. Bana kalırsa orta oyunu merak edilen ancak tercih edilmeyen bir tür günümüzde. Ancak Bölükbaşı herhangi bir kararsızlığa sahip değil. Orta oyununa sıkı sıkı sarılmış ve bu ekolün dinamiklerini, yılların verdiği deneyimle harmanlamış.



Barış Bölükbaşı’nın yazıp yönettiği, Ankara seyircisini kahkahaya boğmaya hazır olan güldürüklü temaşa Üfürükçü oyununu izlemek isteyenler Hayali Kumpanya’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir ve güncel haberleri öğrenebilirler.


İyi seyirler…

 

bottom of page