top of page

MODA DÜNYASINI BAŞTAN YARATAN KADINLAR! PART:1

Updated: Dec 2, 2022

Modanın hayatımızda önemli bir yere sahip olduğundan çok kez bahsettik. Modanın bir de ikonları vardır ki gerek giyim tarzlarıyla gerek modaya kattıkları yeniliklerle hayatımızı önemli ölçüde etkilemiştir. Ve her biri yaşadıkları hayat ve kişilikleriyle birçok insana ilham kaynağı olmuştur. Daima iyi giyinen, topluma giyimleriyle yön veren, trend parçaları moda dünyasına kazandıran, zarif tavırları ve stilleriyle her zaman takip edilip göz önünde olan ve giydiği kıyafete anlam kazandırabilen moda dünyasının iham veren kadınlarını gelin inceleyelim...


COCO CHANEL

Coco Chanel, diğer bir tabirle modanın tarihini değiştiren kadın! Tabuları yıkan, kadınların daha özgür, daha rahat, daha sade ve bir o kadar çekici giyinmelerini sağlayan ikona, tüm dünya kadınları olarak çok şey borçluyuz. Aslen Fransız olan ve moda yolculuğuna küçük bir şapka dükkanıyla başlayan ve döneme başkaldıran tasarımlarıyla bilinen Gabrielle "Coco" Bonheur Chanel, dönemine damga vurmuş bir moda tasarımcısıdır. Coco Chanel ismi "Time: Yüzyılın En Önemli 100 Kişisi" listesinde de geçen tek moda tasarımcısıdır. En büyük başarısı, kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak kadınların gereksinimlerini keşfetmesi oldu. 1900'lerin başında kadınların kuş tüyleri, tüller ve kuru çiçeklerden yapılma abartılı şapkalar taktıklarını fark ettiğinde, onlara süs püsten arınmış şapkalar yaratarak tasarımcılığa adım attı. Şapka tasarlayarak başlayan serüveninde ona eşlik eden büyülü kelimeden asla vazgeçmedi: "Sadelik". 1916'ya kadar sadece iç çamaşırlarında kullanılan jarseyi dış giyime uyarladığında da, tüvit etek-ceket takımlar yarattığında da bu kelimeye sıkı sıkıya bağlı kaldı. "Moda, şevkle ve makul bir şekilde ele alınmalı. Bir elbise ne bir trajedi, ne de bir yağlı boya tablodur. Kısa ömürlü ve albenili bir kreasyondur; ebedi bir sanat eseri değil" diyecek kadar realist bir kadındı o. 1930’lu yıllarda Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını Coco Chanel’e tasarlattı. Türk Ordusu 1980’lere kadar onun imzasını taşıyan üniformalar giymeye devam etti.


MIUCCIA PRADA

Dünya modasına yön veren Prada’nın arkasındaki isim Miuccia Prada, markayı devler arasına taşıyan isim. Time Dergisi 20. yüzyılın en etkili kişileri arasında gösterilen Miuccia Prada; dünyanın en zengin ve etkili kadınları arasında yer alıyor. Mütevazi aile şirketinin yönetimini 1978’de devraldıktan sonra Prada’yı dünya modasına yön veren devler ligine taşıdı ve 1985 yılında markanın hem ayakkabı koleksiyonunu hem de klasikleşen çantalarını çıkardı. Kullandığı klasik renkler, zengin kumaşlar ve şık çizgileriyle kıyafet sektöründe de adından söz ettirdi. Çalışan kadına hitap eden tasarımlar kısa sürede kadınların vazgeçilmezleri arasına girdi. Moda dünyasının tüm görkemine, hızına rağmen başarılı bir iş kadını, iyi bir anne olarak İtalyan Prada adını yaşatmakta. Prada ve Miu Miu için hazırladığı koleksiyonlarla daima modanın trend belirleyicilerinden olmayı başarıyor. 1985'te "sıradan" bir naylon çantaya üçgen Prada logosunu ekleyerek "it-bag" fenomenini başlatanlar arasında yer aldığından bu yana, pek çok trendin fitilini ateşleyen o oldu. "Modada bir şeyi gerçekleştirdiğin anda, yeni bir şeyi düşünmeye başlaman gerekiyor. Belki de bu biraz çılgınca. Artık her gün değişimi düşünüyorum" diyen Prada, değişim yaratma mütehassısı.


LADY DIANA

Zarafetin vücut bulmuş hali olan Diana, üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen bugün bile modanın göz bebeklerinden olmayı koruyor ve dünya üzerinde en hayranlık uyandıran kadınlardan biri olmayı başarıyor. Her zaman doğal ve zarif görünüşüyle akıllarımıza kazıdığımız silüeti taktire şayan. Aksesuar konusunda son derece başarılı olan Lady Diana'nın, her kıyafete uygun güneş gözlükleri de önemli bir detay.


ANNA WINTOUR

Amerikan Vogue dergisinin uzun yıllardır editörlüğünü yapan 72 yaşındaki Anna Wintour, 14 yaşından beri hiç değiştirmediği bob saç modeli, neredeyse hiç çıkarmadığı aynı tarz güneş gözlükleri, kendine has özgün ve cesur giyim tarzıyla kuşkusuz çağımızın en önemli ikonlarından biri.


DONATELLA VERSACE

İtalyan efsanesi Versace kumaşlarla bir öykü tasarlamanın büyüsü Versace’lerin annesinden geliyor. Anne Versace bu tutkusunu iki çocuğuna da çok güzel aşılamış. Sonunda ortaya tamamen modadan, kumaşlardan ve renklerden beslenmiş iki önemli isim Gianni ve Donatella çıkmış. Gianni Versace’nin trajik ölümünden sonra tüm sorumluluğu üzerine alan Donatella, Versace modaevini şimdi bulunduğu çizgiye taşımayı başardı. Donatella, Versace’nin köklerine ve mirasına sahip çıkarak markaya büyük başarılar kazandırdı.


DONNA KARAN

Moda dünyasının ve Amerika’nın en yetenekli ve en güçlü tasarımcılarından biri olan Donna Karan, hızlı şehir hayatı ve bu akışa uyum sağlamak zorunda olan insanlardan ilham alarak çıkardığı markasıyla gerçek kadınlara tasarımlar yapan bir tasarımcı olarak tarihe geçti. Modacının modern, feminen ve şehir hayatının izlerini taşıyan markası DKNY taşıdığı izlerle New York’u tanımlamakta.


STELLA MCCARTNEY

Stella McCartney moda dünyasında güçlü ve idealist tasarımcıların temsilcilerinden biridir. Aynı zamanda aktivist yönüyle de adından sıkça söz ettiriyor. Hayvan hakları savunucularının moda dünyasındaki temsilcilerindendir. 1995 yılında Central St. Martins College of Art&Design’dan mezun olduktan sonra Christian Lacroix gibi başarılı bir ismin yanında staj yapma fırsatına erişti. Daha sonra, 1997 yılında Chloe için kreatif direktörlük görevini üstlendi. 2001 yılında da kendi markasını yarattı. 2003 yılında ilk parfümünü, ardından 2008 yılında ilk iç çamaşırı koleksiyonunu çıkardı. Gucci, Adidas, H&M gibi hazır giyim markalarıyla milyonlar satan iş birliklerine imza attı. Onu en önemli kılan özelliği çevreci bir tasarımcı olması ve tasarımlarında hayvanlardan elde edilen malzemeler kullanmaması. Çünkü artık bu yüzyılda moda dünyasında asıl olması gereken bu. Geleceğin modası çevre ve doğa sevgisi üzerine şekillenmeli. Ayrıca Adidas ile işbirliği ile yaptığı ayakkabılarının rahatlığı ve fonksiyonları inanılmaz.


CARMENDELL’OREFICE

15 yaşında Vogue dergisinin kapağını süsledi ve o zamandan beri modelliğe devam ediyor. Asil ve zarif duruşuyla görenleri kendine hayran bırakmayı başaran model şuan Dünyanın en yaşlı modelidir.


EDIE SEDGWICK

Yaşadığı dönemin ‘it girl’ü olarak bilinen Edie Sedgwick, göz makyajı, saçları, kocaman küpeleri, umursamaz ve rahat tavırları ile 60’lı yılların en önemli ilham perilerindendi.


PATTI SMITH

Patti Smith, kaleme aldığı "Çoluk Çocuk" adlı kitabında, modayla ilişkisini şöyle tarif eder: "Giyinme meselesine yaklaşımım, Yeni Akım Fransız filminde rol alan bir figüranınkine benziyordu. Birkaç farklı görünümüm vardı. Mesela Dehşet Yolcuları'ndaki Yves Montand gibi kayık yaka çizgili bluz giyer ve boynuma kırmızı fular takardım. Ayrıca yeşil tayt ve kırmızı bale pabuçlarıyla Left Bank Beat görünümüm vardı. Ya da Audrey Hepburn'ün Şahane Macera'daki halini kendime uyarlardım; uzun siyah bir süveter, siyah tayt, beyaz çorap ve siyah Capezio ayakkabılar. Hangi senaryo olursa olsun, hazırlanmak için ihtiyacım olan süre, genellikle 10 dakikaydı". Müzisyenliğinin ötesinde bir ozan olan Smith, modaya karşı da entelektüel bir yaklaşım geliştirdi. Beş parasız gezdiği yıllarda da, ünlü olduğunda da moda, onun için önem teşkil etti. Androjen stili ve rock'n'roll tavrı, halen modaya etki etmeye devam ediyor.


JEANNE LANVIN

Lanvin, kızına yaptığı elbiseler sayesinde dikkat çekip varlıklı insanların çocuklarına elbiseler yaparak işe başladı. 1909 yılında Paris Faubourg Saint- Honore’de ilk mağazasını açarak kısa sürede Avrupa sosyetesinin uğrak adresi olmayı başardı. Lanvin markasının gelenekçi yaklaşımı, logosunda da kendini gösterdi. Jeanne Lanvin'in kızına elbise giydirirken resmedildiği logo, halen markanın resmi logosu olarak kullanılıyor. Jeanne Lanvin'in en büyük ilham kaynaklarından olan kızı, tasarımcının anneler ve kızları için koleksiyonlar hazırlamasında etkili oldu. 1913 yılında 18. yüzyıl modasından etkilenerek göğüs bölümü vücuda oturan, etekleri kloş şekilde tasarlanan “Robe de Style”i yarattı. Virtüöz nakışları, dolambaçlı şeritleri ve açık, duru çiçek renkleriyle 1920’li yıllara damgasını vurdu. Markasına, parfümden iç çamaşırına, dekorasyon objesinden erkek kıyafetine kadar pek çok farklı parçayı dahil etmesi, yaratıcılığının yanında kıvrak zekalı bir iş kadını olduğunu da ispatladı.


bottom of page