top of page

Netflix'te Top 10 Olan Terzi Dizisinin "Dimitri"si


 

Netflix’in yeni dizisi “Terzi” top 10’a girince ben de merak edip izlemeye karar verdim. Başrollerini Çağatay Ulusoy, Salih Bademci, Şifanur Gül ve Olgun Şimşek’in paylaştığı, benim de çok beğendiğim kaliteli bir dizi olmuş. Dizi oldukça sürükleyici ve merak uyandırıcı olmasıyla kendisine bağlamayı başarıyor. Oyunculukları da çok başarılı bulduğumu söylemeden geçmek istemiyorum. Özellikle, Olgun Şimşek’in oyunculuğu kesinlikle bir alkışı hak ediyor. Senaryo ve oyunculuk bu kadar iyiyken dizinin ciddi bir psikolojik alt yapısı bulunuyor. Her birimiz izlerken psikolojik tarafı Olgun Şimşek’in canlandırdığı konusunda hemfikir oluruz fakat; senaryoda benim en çok odaklandığım Salih Bademci’nin canlandırdığı “Dimitri” karakteri oldu. Salih Bademci bu karakteri bize çok güzel aktarıyor.





Peki Dimitri’yi Ön Plana Çıkaran Nedir?

Dimitri narsistik bir karakter ve Salih Bademci de bize bu karakteri aktarma konusunda oldukça başarılı bir performans sergilemiş. Bir narsistin en önemli özelliği empatiden yoksun ve ben merkezci oluşudur. Dimitri, Esvet’e uyguladığı şiddetlerde canının ne kadar yandığını fark etmeksizin bu durumdan haz alan bir karakter. Tabiki bir narsistle yaşam oldukça zor olduğu için Esvet dayanamayıp kaçar. Bu noktada Dimitri narsistik özelliklerini daha fazla göstermeye başlar. Zaman zaman geçmişe yapılan yolculuklarda çocukluk-ergenlik dönemlerinde de aynı tutumları sergilediği gösterilmiştir.





Narsistler her ne kadar bencil görünseler de kendi dünyalarında yoğun olarak değersizlik ve düşük özgüven yaşarlar. Bu nedenle dünya ve çevreleri ile sürekli bir savaş halindedirler. Kendi değersizlik duygularını bastırmak için her türlü güç gösterisine hazırlardır. Dimitri’nin çocukluk anıları verildiğinde babası onu korkak olarak etiketledikten sonra kendini çok değersiz hissetmiş ve Peyami’ye verilen tayı kaçırmıştır. Çocukça bir davranış veya kıskançlıktan ziyade kendi aşağılanmışlık duygusuyla baş etmeye çalışmıştır. İlerleyen yaşlarda da bu durum daha abartılı davranışlarla kendini göstermeye devam ediyor. Bir narsiste ait özelliklerden alkol-madde kullanımı, kibirli davranışlar, kendini beğenmişlik, kendi kendini düzenleme yetersizliği, eleştiriye tahammülsüzlük ve sürekli güçlü olma isteğini fazlasıyla barındıran bir karakter. Bütün bunların dışında bir narsist kendi dürtüsel davranışlarını kontrol edemez. İstediği her neyse bütünüyle ve hemen onun olsun ister. Üstelik bunu yaparken de bir başkasını hiç düşünmez. Eylemlerinin neticesini veya bir başkasının göreceği zararı hesaba katmadan kendi istediği gibi davranır. Toplum tarafından hiç hoş karşılanmayacak pek çok uyum bozucu özelliğe sahiptir. Bir narsistle yaşamak, arkadaş olmak oldukça zordur.





Terzi benim beğendiğim ve izlenmeye değer bulduğum bir dizi. İzlemeyenler için Dimitri karakteri hakkında genel bir bilgi verip bide bu bakış açısıyla gözlem yaparak izlemelerini tavsiye ederim.


Keyifli seyirler…



bottom of page