top of page

Uzay Turizmi


 


Günümüz teknolojisi, her gün ufkumuzun sınırlarını yeniden tanımlıyor. 1957 yılının Ekim ayında Sovyetler Birliği’nin Dünya atmosferinden dışarıya çıkardığı Sputnik uydusuyla başlayan uzay yarışı, ABD’nin Ay’a ayak basmasıyla yarışın galibi belli olmuş ve uzay projeler yavaş yavaş dünyanın gündeminden çıkmaya başlamıştı fakat son zamanlarda yavaş yavaş yeniden dünya gündemine oturmaya başladı. Uzay konusu NASA’nın Mars’ta yaşam bulguları aramaya başlamasıyla beraber bir konu daha var ki gelecekte belki de Mars’taki yaşam arayışından daha çok dikkat çekecek: Uzay Turizmi.

Uzay turizmi, ticaret ile ilgili bir aktivite olup kişilerin dünya dışındaki bir hedefe eğlenme amacıyla varma olarak tanımlanabilir. Fikir babası, Hilton Otelleri’nde 1966-1996 yılları arasında CEO olarak görev yapmış olan Barron Hilton olarak anılsa da ilk sistemli düşünceyi 1972’ de ABD başkanı Richard Nixon atmıştır fakat uygulamaya ancak 1980’li yıllarda konulabilmiştir.

1984’ te Uzay Mekiği Programı ile Charles David Walker hükümet çalışanı olmayan ilk insan olarak uzaya gitmiştir. 1986’da onu Amerikalı bir öğretmen olan Christa McAuliffe takip edecekti lakin Challenger uzay mekiği havada infilak ettiğinden dolayı görevi başarıyla tamamlayamamıştır.

Fakat 1998’de ilk uzay turizm şirketi kurulmuştur: Space Adventures. Şirket, 2001’de ilki olmak üzere 2009 yılına kadar 7 kişiyi uzaya göndermiştir. 2009 yılından sonra iki kişi daha bu şirket ile seyahat etmek istemiş ancak bazı nedenlerden ötürü bu seyahat iptal edilmiştir.

Uzay turizmi konusunda diğer iki önemli şirket ise Virgin Galactic ve kuruculuğunu, yazıldığı an itibariyle dünyanın en zengin insanı, Jeff Bezos’ un yaptığı Blue Origin’dir. Bu şirketler henüz uzaya turist gönderememişlerdir fakat Blue Origin’in bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi gündemde.


Gel gelelim içlerinden en ünlüsüne. Son yılların fenomen iş adamlarından Elon Musk’ın kuruculuğunu yaptığı SpaceX belki de dünyada en çok dikkatleri üzerine çeken şirketlerden bir tanesi. Aslında, SpaceX tam olarak uzay turizmi konusunda çalışmalar yapmasa da bu yarışta büyük bir potansiyele sahip olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Zira, Japon milyarder Yusaku Maezawa ile SpaceX arasında 2023’ te Ay’ a yolculuk için bir protokol imzalanmış bulunuyor.

Başka bir yönden, nasıl turizm tek çeşit olarak değil de eğlenceli, kültürel ve doğal olarak ayrılabiliyorsa uzay turizminin de üç ana kategorisi var: Dünya yörüngesi altı uzay turizmi, Dünya yörüngesinde uzay turizmi ve Ay turizmi.

Dünya yörüngesi altı uzay turizmi, kısa süreli bir gezidir. Gezi, o süre içinde ağırlıksız ortamı deneyimlemeniz amacıyla yapılır. Dünya yörüngesinde uzay turizmi ise, mutlak yerçekimsiz ortama ulaşırsınız ve atmosferin dışına çıkarsınız. Yolculuklar genellikle Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılması planlanır. Bu anlamdaki ilk turist Dennis Tito’dur.


Sonuç olarak, uzay turizmi konusunda ilerleyen zamanlarda daha çok rekabet göreceğimiz

muhtemel. Kim bilir, belki de yakın bir gelecekte uzaya gitmek o kadar da lüks olmayabilir.


 






bottom of page