top of page

YILBAŞI AĞACININ DOĞUŞU VE TARİHİ NEDEN YILBAŞI AĞACI SÜSLERİZ?



 

Yılın en güzel ve en ışıltılı ayıdır Aralık, çünkü dünyanın birçok ülkesinde görmeye alıştığımız Yılbaşı ağaçları, şehirlerin meydanlarında, evlerin salonlarında ve işyerlerinde bu ayda ortaya çıkar. Yılbaşı ağacı dendiği zaman göz kamaştıran ışıklarıyla, bizi bizden alan süsleriyle ve her aile bireyi için alınan ve ağacın altına yerleştirilen yeni yıl hediyeleriyle tüm insanlar için umut dolu ve heyecan verici bir anlama sahiptir. Yeni Bir yılın heyacınını bize hissetteren görkemli ve eğlenceli bir araç olan Yılbaşı ağacının doğuşu ve tarihi nereden gelir hiç merak ettiniz mi? İşte Yılbaşı ağacının doğuşunu ve tarihini siz değerli okuyucularım için araştırıp kaleme aldım. Keyifli okumalar.




➢ Yılbaşı Ağacının Doğuşu ve Tarihi

Yılbaşı ağacının doğuşu, Hristiyanlığın doğuşuyla başladığı bilinse de kökeni eski Mısır ve Romalılara kadar dayanmaktadır. Bilimsel kaynaklara göre, eski Mısırlılarkış aylarında hurma dallarını evlerine getirerek törenler düzenler ve bu dalların "hayatın ölüme karşı kazandığı zaferin bir sembolü" olarakkabul ederlerdi. Roma geleneklerinde ise, kış aylarında yaprak dökmeyen ağaçlar insanlar için bereket olarak algılanır ve onlara özel anlamlar yüklenirdi. Örneğin, cadılardan, kötü ruhlardan ve hastalıklardan korumak için bu yapraklar evlerin kapılarına ve pencerelerini bu ağaçların dallarıyla donatırlardı. Öyle ki, Romalılar, tarım tanrısı Satürn'ün onuruna yapılan Saturnalia kutlamaları için evlerin ön kapılarına yaprak dökmeyen yeşil dallardan çelenk yaparlardı.


Tarihçilerin bir kısmına göre, Yılbaşı ağacının doğuşu ve ışıklar ile süslenmesi, Almanya'da protestan reformcu Martin Luther (1483 - 1540) tarafından başladığı iddia edilmektedir. İddiaya göre; Luther, soğuk ve karlı bir kış gecesi, parlak bir gökyüzü altında dolaşırken, bu manzarayı evde temsil etmek üzere küçük yeşil çam ağacına birçok yanan kandilleri asarak yıldızlı bir cenneti sembolize etmek istemiştir.


Gününmüzde ise, Yılbaşı ağacı, İsa Mesih'in doğumunun ve dirilişinin simgesi olduğuna inanılır. Ağaçların dalları ve çalıları ölümsüzlüğün bir amblemi olarak görülür ve isa'nın çarmıhta giydiği dikenli tacı simgelediği bilinir.


➢ Yılbaşı Ağacı Süsleme Geleneği Nereden Gelir?

Yılbaşı ağacını süslemek için kullanılan her süslemenin özel bir anlamı olduğuna inanılmaktaddır. Orta Çağda Adem ve Havvayı canlandıran bir tiyatro oyununun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bir ağaçtan oluşmaktaydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar da evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, Üzerine Komünyon (Rabbin Sofrası, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerilmeden önceki gece havarileri ile yediği Son Akşam Yemeği'nin anıldığı ayindir) 'deki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerine daha sonraki yıllarda değişik biçimdeki çörekler aldı. Bununla birlikte İsa'yı simgeleyen mumlar eklendi.




Günümüzde ise insanlar, Yılbaşı ağaçlarının tepesine asılan yıldız ve melek kullanırlar.

Yıldız; bilge adamlara Beytüllahim'deki İsa Çocuğuna rehberlik ettiği düşününlmektedir. Melek ise; isa'nın doğumunu haber veren olduğuna inanıldığı için ağacın tepesine asılır. Ağaç dallarının kenarlarında asılı duran çanlar ise; bugünün neşesini ve mutluluğunu, baston şeker, adaleti çelenk ise, gerçek aşkın bir özeti olduğu vurgulanmaktadır.


 

Kaynak: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri B. Cilt V, Sayı II, 1955

Hotcourses- Turkey


bottom of page