top of page

Atık Malzemelerle Yenilenen Gent Tasarım Müzesi


Avrupa'nın ünlü müzelerinden biri olan Design Museum Gent (Gent Müzesi) şehirde bulunan inşaat atıklarıyla yenileniyor. Uzun bir süredir restorasyon çalışmaları devam eden Gent Tasarım Müzesi'nde şehrin mimarisinde yaygın biçimde kullanılan tuğlalardan faydalanılıyor. 2019'da başlayan yenilenme sürecinde maliyeti düşük karbonlu yapı malzemeleri elde etme için eski beton ve cam parçalarından faydalanılıyor. Beton ve cam malzemeleri kireçle karıştırılıp, ardından öğütülmesiyle dayanıklı tuğlalar elde ediliyor. Müzenin dış cephesi bu tuğlalarla kaplanması planlanıyor. 2024'te restorasyon çalışmasının tamamen bitmesi amaçlanan Gent Tasarım Müzesi, yeni görünümüyle son derece merak uyandırıyor.



Özel yöntemlerle hazırlanan Gent Waste Brick tuğlalarının yaklaşık olarak 60 yıl deforme olmadan dayanabileceği tahmin ediliyor. Klasik tuğla ile kıyaslandığında yağmur ve kar suyuna, soğuk hava koşullarına karşı donma-çözülme döngüsü daha güçlü bulunuyor. Geri dönüştürülebilen bira şişelerinin de tuğla yapım aşmasında kullanılmak istenildiği belirtiliyor. Fakat şişelerin çok şekerli olması olumlu sonuç sağlamıyor.

1903'te kurulan ve en eski tasarım müzelerinden biri olan Gent Tasarım Müzesi, Belçikalı tasarımcıların yanı sıra uluslararası birçok isme ait Art Deco'dan günümüze uzanan binlerce objeye, mobilyaya ev sahipliği yapıyor. 1992'de günümüzde bulunan lokasyonuna taşınan Gent Tasarım Müzesi, 18. yüzyıldan kalma eski bir binanın yeniden inşa edilen ek binalarıyla giderek büyümeye devam ediyor.





bottom of page