top of page

ÖZGÜRLEŞMEYİ AMAÇLAYAN YENİ NESİL DOLAPLAR

Kapsül Gardrop Nedir?


Minimalizm akımı bir modadan fazlasını, bir yaşam felsefesini hayatımıza getiriyor. Azla yaşamak, az tüketmek olarak özetlenebilecek minimalizm, modanın tüm kurallarını yeniden belirliyor. Rahatlık ve kullanışlılık ön plana çıkarken temel parçaların değeri yükseliyor. Eşyaların yarattığı kaostan özgürleşmeyi amaçlayan yeni nesil gardıroplar, az ve öz olanın izini sürüyor. Genel bir ifadeyle kapsül gardırop, modası geçmeyen temel birkaç parça kıyafet ile sezonluk parçaların yer aldığı bir kıyafet dolabını ifade ediyor.


1970’li yıllarda İngiltere’de ortaya çıkan kapsül gardırop konsepti, milenyum çağındaki yükselişiyle yeni yeni tanınıyor. Susie Faux adındaki butik sahibinin bulduğu kapsül gardırop kavramı, modası geçmeyen, zamansız parçaların oluşturduğu koleksiyonu ifade ediyor. Kişinin tarzına uygun temel parçalara sahip olmasına, rahat hissetmesine ve kaliteli ürünlerin uzun süre kullanılmasına dayalı olan bu gardırop düzeni, kıyafetlerin farklı şekillerde tekrar tekrar kombinlenebilmesine ve dönüşümlü olarak giyilebilmesine bağlanıyor.


Kapsül dolap oluştururken 3 ya da 6 aylık periyotlar belirleyebilirsiniz. Bu akımı benimseyen kişiler genellikle 6 ay için 33 temel parça belirlerler ve 6 ay boyunca bu parçaları giymeye, gerekmedikçe alışveriş yapmamaya özen gösterirler. Ancak ilk etapta kendinizi bir sayıyla sınırlandırmanıza gerek yok. Kapsül dolap oluşturmadan önce dolabınız için baskın bir renk belirlemelisiniz. Bu renk günlük hayatınızda da tercih ettiğiniz, kolay kombinlenebilir bir renk olmalı. Ardından ana renkle uyumlu üç ara renk belirleyebilirsiniz. Günlük tarzınızı da göz önünde bulundurarak elinizdeki kıyafetleri yeniden gözden geçirmelisiniz. İlk etapta abiyelerinizi, spor ve ev kıyafetlerinizi kapsül dolabın dışında bırakabilirsiniz.



Temel Parçaları Belirleyin

Kapsül gardırop oluşturmadan önce, “Benim tarzım ne?”, “Hangi parçaları daha çok giyiyorum?”, “Hangileriyle rahatım?”, “Hangi markalar benim için konfor sağlıyor?” gibi soruların dürüstçe cevaplanması, kapsül gardırop listesi oluşturmadan önce gerekli görülüyor. Kimimiz sıklıkla elbise giymeyi tercih ederken, kimimiz pantolonlarla kendini rahat hissediyor; bazılarımız gömlek giymekten hoşlanırken, bazılarımız tişörtlerin içinde kendini daha iyi hissediyor. Bu yüzden hepimiz için temel parçalar değişecektir. Temel parçaları belirlerken her koşulda giyebilir ve diğer parçalarla kombinlenebilir olmalarına dikkat etmeniz önem taşıyor.


Dört mevsim kullanılabilecek kapsül gardırop ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz:


  • ÜST PARÇALAR: Basit tişört, bluz, gömlek, triko kazak, kalın örme kazak, sweatshirt, mont ve ceket ürünlerinden edinebilirsiniz. Mümkün olduğunca az desenli, kolay kombinlenebilir tasarımlara öncelik vermelisiniz.


SİYAH VEYA CAMEL KABAN

Her dolapta mutlaka olması gereken parça mutlaka siyah ya da camel kabandır. Özellikle kışın her türlü elbise, kazak veya ceket üzerine rahatlıkla kullanabileceğiniz bir parçadır. Eğer dolabınızda siyah bir palto yer almıyor ancak haki, krem veya kırmızı renkte bir kabanınız varsa her kıyafetinizle giymekte zorlanabilirsiniz. Bu yüzden, her şeyden önce siyah bir kaban bulundurmanızda fayda var. Genelde siyah, haki ve kahve tonlarında giyiniyorsanız camel bir kaban da harika ve zamansız bir tercih olacaktır.


ELBİSE

Kışlık ve yazlık iki elbise almak kurtarıcı olabiliyor. Özellikle mini siyah bir elbisenin her kadının dolabında bulunması öneriliyor


CAMEL TRENÇKOT

Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında sıklıkla kullanabileceğiniz ve kapsül gardırobunuz için temel parçalardan biri olan camel renkte bir trençkot edinmek çok kurtarıcı bir tercih olacaktır.


BEYAZ VE SİYAH GÖMLEK

Dolabınızda yer alan zamansız bir beyaz gömlek özellikle jeanler ile veya kışın üzerine giyeceğiniz kazaklar veya ilkbaharda camel bir trençkotla kullanabilirsiniz. Beyaz gömlek yanında siyah bir gömlekte gardırobunuzda yer alması gereken parçalar arasında yer bulabilir.


ZAMANSIZ BİR CEKET

Özellikle siyah etek, elbise veya pantolonlarınız üzerine ekose bir ceket veya toprak tonlarındaki bir ceket yardımı ile kombinlerinizi farklılaştırabilirsiniz.


  • ALT PARÇALAR: Bir denim pantolon, bir eşofman, siyah pantolon, klasik mini etek, alarak alt giyim parçalarını dolabına ekleyebilirsiniz.


VÜCUT YAPINIZA UYGUN KLAİK SİYAH PANTOLON

Siyah klasik pantolon, gardırobunuzda her renkte kazak, gömlek, uzun veya kısa demeden her türlü ürünle rahatlıkla kullanabileceğiniz en temel parça. O yüzden kaliteli ve uzun yıllar kullanabileceğiniz siyah pantolon dolabınızda mutlaka yer almalı.


MAVİ RENKTE BİR JEAN

Özellikle spor tarzda giyiniyorsanız veya hafta sonları daha salaş bir tarz istiyorsanız özellikle mavi bir jean ile sweatshirt veya diğer tuniklerinizle rahatlıkla kombinleyebilirsiniz.


SİYAH ETEK

İş hayatında yer alıyorsanız veya günlük hayatta etek de giymeyi seviyorsanız dolabınızda vücut tipinize uygun eteklerden birini tercih edebilirsiniz.


  • AYAKKABI: Dolabında muhakkak beyaz spor ayakkabı, siyah bir sneaker, kışlık bot ve yazlık sandalet bulundurmalısınız. Klasik giyiniyorsanız bir stiletto ve bir de çizme alarak ayakkabı ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz


  • ÇANTA: Siyah ve kahverengi iki klasik çanta ile bir sırt çantası yeterli olacaktır.


  • AKSESUAR: Atkı, fular, bere, şapka, eldiven ve kemerde özgürsünüz, onlarla kombinlerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Takılarda gösterişli parçalar seçmek daha fazla tercih ediliyor. Kıyafetlerde tercih sadelikten yana olduğu için takılarla kombini göz alıcı kılmak, kapsül dolap sahiplerinin sırrı oluyor.

bottom of page