top of page

MODANIN ENLERİ - En İyi Moda Filmleri


 

Dünya devi lüks markaların hikayelerinden moda endüstrisinin işleyişine kadar modanın pek çok farklı alanını konu alan filmleri keşfedelim...


•Bill Cunningham New York (2010) IMDb: 7,9

New York Times moda muhabiri aynı zamanda moda fotoğrafçısı olan Bill Cunningham’ın günlük yaşantısını anlatan harika bir belgeseldir. Bill’in moda hakkında çok katı kuralları vardı ve bu belgesel bize onun ne kadar etkileyici ve prensipli bir insan olduğunu gösteriyor. Belgesel yayınlanmadan önce Cunningham sadece modayla ilgilenen insanlar tarafından biliniyordu fakat şimdi neredeyse herkes tarafından bilinen bir moda efsanesine dönüştü. Onun mavi ceketi ve bisikleti belgeselden sonra moda haftalarının ikonik eşyaları oldu.


McQueen (2018) IMDb: 7,8

Bu belgesel film, Alexander McQueen mirasını ve sıra dışı hayatını inceliyor. Elbiseleri hayal ederek büyüyen, Stratford/Londra doğumlu McQueen’in sabotaj ve gelenek gibi ilginç toplum değerlerine ilgisi varmış, fetiş kültüründen de ilham alarak tasarımlar yapmış. Yakın arkadaşları ve ailesiyle özel röportajlar, arşivlerden önemli belgeler ve inanılmaz görsellerle birlikte müzik seçimleriyle McQueen ilham verici bir moda vizyonerinin otantik aynı zamanda heyecan verici bir portresi. Filmin içeriğinin çoğu uyuşturucu kullanımı, aşırı çalışma, liposakşından oluşuyor. Sonuç ise, bu içeriklerin bütünleşip McQueen’i intihara sürüklemesi. Fazlasıyla alışılmadık olan bu belgesel film, eğer farklı içerik arayışındaysanız kesinlikle değerlendirmeniz gereken bir seçenek.


A Single Man (2009) IMDb: 7,6

Moda camiasının en önemli isimlerinden olan Tom Ford’un yönettiği ve finansmanını bizzat karşıladığı film, önyargıları kırmak adına büyük bir başarı sağladı ve övgüyle karşılandı. Moda dünyasının konuşulmayan gerçeklerini sinemaya yansıtan Tom Ford, filmde Christopher Isherwood’un aynı adlı romanından yola çıkıyor ve hayat arkadaşını kaybeden öğretmenin sevgilisinin ardından yaşadığı bir gününü anlatıyor. Modasever herkesin listesine alması gereken filmde başrolü oynayan Colin Firth, rol sayesinde En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi.


Diana Vreeland: Eye Has To Travel (2011) IMDb: 7,5

Prömiyerini Venedik Uluslararası Film Festivali’nde yapmış olan, Harper’s Bazaar ve Vogue’da geçirdiği zamanla 20. Yüzyılın en ünlü modacılarından biri olan Diana Vreeland’ın hayatı, kariyeri, zayıf noktaları, kararlılığı ve başarılarını anlatan etkileyici bir belgesel. Modanın gücünü sanat olarak keşfedip sıkıcı kıyafet endüstrisinin değişiminde çok önemli yer tutan bu modacının hayatı kesinlikle ilham verici.


Phantom Thread (2017) IMDb:7.4

Paul Thomas Anderson'ın yazıp yönettiği "Phantom Thread", 1950'nin Londra'sında geçiyor. Kraliyet üyelerini, ünlü yıldızları ve sosyeteyi giydiren Reynolds Woodcock ve kız kardeşi Cyril, İngiliz modasının merkezinde yer almaktadır. Reynolds'ın titiz hayatı Alma'nın gelişiyle bozulur, Alma onun hem ilham perisi hem de sevgilisi olacaktır. Filmin kostümlerini tasarlayan Mark Bridges, "Phantom Thread" ile 2018 yılında En İyi Kostüm Tasarımı dalında Oscar kazanmıştı.


Dior and I (2014) IMDb: 7,3

Moda dünyasının iç yüzünü tüm gerçekleriyle gözler önüne seren film 2014 yılında beyaz perdeye aktarılmış. Kelimenin tam anlamıyla moda dünyasının mutfağını, rekabetini ve eleştirel yönlerini izleyiciyle buluşturuyor. Dior and I, modanın büyülü dünyasını, romantik Dior kadınını ve zarif siluetleri beyaz perdeye taşımıyor. Tam aksine, moda dünyasının baş döndüren temposunu, beraberinde gelen kaosu ve o kaos içerisinde her daim öne çıkmak zorunda olan moda evlerinin çabasını konu alıyor. Eğer modacı olmak istiyorsanız, acımasız eleştirilere açık ve ‘en iyi’ olma performansına aşina olmalısınız…


In Vogue: The Editor’s Eye IMDb:7.3

2012 yılında Vogue dergisinin editörlerinin meslek hayatlarının detaylarını konu alan televizyon filmi olarak çekilen In Vogue, moda severler için işin mutfağından sahneler yer alan önemli bir film. Ayrıca film, yer alan editörlerin elinden çıkmış ve ikon haline gelmiş görüntülerine bolca yer veriyor. birebir editörlerin hayatından sahneleri, çalışma yöntemleri, modaya bakış açılarını ve kusursuz algılarını net bir şekilde gözlemleyebilecek bir yapımdır.


Valentino: Son İmparator (Valentino: The Last Emperor) (2008) IMDb: 7,2

Valentino Clemente Ludovico Garavani, orta sınıf bir aileden gelmektedir ve pek çok kişinin hayallerinin de ötesinde bir moda duayeni olmak üzeredir. Moda dünyasının ilham veren markalarından Valentino’yu 45. kuruluş yılında ortaya çıkaran film, ışıltılı moda dünyasının, organizasyon ve defilelerin içinde keyif veren bir macera imkanı sunuyor. Adeta yıldızlar geçidi yansıması, başrolleriyle ses getiren Valentino filminde Valentino kurucusu Giancarlo Giammetti ve moda ikonlarından olan Giorgio Armani yer alıyor.


The Great Gatsby (2013) IMDb: 7,2

Gişe rekortmeni film, bitmek bilmeyen şatafatlı partilerin, abartılı görünümlerin ve gösterişli hayatın temsilcisi olan, Amerika’nın kritik sosyal tarihlerinden Caz Çağı’nda geçiyor. New York’a yeni gelen bir yazarın, efsanevi milyoner Jay Gatsby ve görkemli çevresi ile yollarının kesişmesiyle başlayan olay akışı, bütün o esrarengiz boyuttaki partilerle, üzeri örtülmeye çalışılan gerçeklerin ortaya çıkmasıyla devam ediyor. Filmde dikkat çeken bir başka konu ise dönemin isyankâr havasının, moda akımlarına olan etkisi. The Great Gatsby, “En İyi Kostüm Tasarımı” kategorisinde Oscar ve BAFTA ödülü kazandıran kostümleriyle; korseli elbiseler ve uzun saçların yerlerini hareket özgürlüğü tanıyan vardiyalı elbiseler ve bob model saç kesimlerinin aldığı geçiş yıllarını başarılı bir şekilde anlatılıyor.


Iris (2014) IMDb:7.1

Moda ikonu ve iç mimar Iris Apfel'e saygı duruşu niteliği taşıyan biyografik belgesel "Iris"in yönetmenliğini Albert Maysles yapıyor. Eski ve yeni tasarım, aksesuar ve stillerin figür bulmuş hali olan Iris Apfel'in onlarca yıldır New York moda sahnelerindeki yerini, 2015 yılında 88 yaşındayken hayatını kaybeden yönetmen Albert Maysles'in gözünden izliyoruz.


Eylül Sayısı (September Issue) (2009) IMDb:7.0

Vogue dergisinin 2007 Eylül sayısı, yaklaşık iki buçuk kilo ağırlığında. Hem o güne kadar en büyük ve en ağır dergi olma özelliğine sahip, hem de içerik olarak alanında öyle kaliteli ki “Fashion is a religion, this is the bible.” modanın İncil’i olarak anılıyor. September Issue, hem o sayıyı hem de Vogue’un efsanevi editötür Anna Wintour’un kariyerine ve hayatına odaklanıyor. Moda öğrencileri için belgesel niteliğinde bir yapım.


•The Dressmaker (2015) IMDb:7.0

Avusturalya'daki küçük kasabasına geri dönen göz alıcı bir kadının, özel tasarım kıyafetler ve yüksek moda stili ile kasabanın kadınlarını baştan yaratırken bir yandan da kendisine yanlış yapanlardan intikam alışını konu alan "The Dressmaker"'ın yönetmen koltuğunda Jocelyn Moorhouse yer alıyor. Başrollerinde Kate Winslet, Judy David ve Liam Hemsworth'ün bulunduğu "The Dressmaker" filminin Australian Academy of Cinema and Television Arts (AACTA) dahil pek çok ödül töreni ve festivalde adaylığı ve ödülleri bulunuyor.


The Devil Wears Prada - Şeytan Marka Giyer (2006) IMDb: 6,9

The Devil Wears Prada, Lauren Weisberger‘in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış olan 2006 yapımı Oscar adayı filmdir. New York moda dünyasının tam kalbinde Runway dergisinin mükemmeliyetçi gurusu ve Amerikan Vogue Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni, Meryl Streep’in canlandırdığı Miranda Priestly kendisi için bir asistan seçecektir. Üst düzey kriterleriyle çalışanlarına korku salan Miranda’nın yeni asistanını zorlu bir iş yaşamı bekleyecektir. Üstelik bu dünyada 0 bedenli, kusursuz kombinler içinde saç ve makyajları harikulade bütünlük içinde olan kadınlar yer almaktadır. Bu acımasız moda dünyası içinde yeni asistan Andrea Sachs için bakalım hangi sınavlar yapılacak?


Chanel’den Önce (Coco Before Chanel) (2009) IMDb: 6,8

Moda dünyasının unutulmaz isimlerinden Gabriel Coco Chanel’in hepimizin çok iyi bildiği Chanel olmadan önceki yaşantısını konu alan film, moda severler için bir başyapıt niteliğindedir. Yönetmenliğini Anne Fontaine’in üstlendiği belgesel film Coco Before Chanel, yetimhanede başlayıp kabare şarkıcılığına uzanan ardından moda dünyasının duayeni olmasına kadar uzanan başarılı hayat hikayesini konu edinir. Kadınların oldukça kullanışsız ve katman katman olan kıyafet alışkanlıklarını değiştiren, sıkıcı korselerden onları özgürleştirerek modada devrim yaratan, günümüzün de fenomenlerinden biridir. Coco Chanel filmi izlemeye kesinlikle değer bir yapıttır. Oscar adayı gösterilmiş ayrıca Cesar En İyi Kostüm Tasarım Ödülü almıştır.


Clueless (1995) IMDb: 6,8

Jane Austen’in Emma romanından esinlenerek yazılmış bir Amerikan gençlik filmi olan Clueless popüler olmak ve en iyi kıyafetleri giymekten başka bir şeyi umursamayan Beverly Hills liselilerini konu alıyor. Sert ama sıcak kalpli avukat babası ve hassas üvey kardeşiyle yaşayan Cher kendinden daha az şanslı insanlara yardım etmek için doğuştan gelen bir içgüdüye sahiptir. Ekose takımlar, alışılmadık şapkalar ve moda dünyasına yapılan referanslarla beğenilen film kostümleriyle kesinlikle bir gençlik filminden çok daha öte.


House Of Gucci (2021) IMDb: 6,7

Dünyaca ünlü moda evi Gucci’nin, 1990’lı yıllarda aile şirketi statüsünden çıkmadan önceki son dönemini konu alan yapım, İtalyan kültürünün işleyişini ve ağırbaşlılıkla gerçekleştirilen aile içi dramaları kusursuz bir şekilde izleyiciye aktarıyor. Filmin geçtiği dönemi başarıyla yansıtan içerisinde Gucci arşivinden parçalar bulunan kostümleri ve BAFTA ile Oscar adaylığı elde eden saç ve makyaj ekibi sayesinde 198 dakika adeta bir görsel şölen olarak geçiyor. Moda dünyasının ihtişamlı görüntüsünün arkasında yatan entrikaları tarafsız bir şekilde gösteren film, Lady Gaga’nın canlandırdığı Patrizia Reggiani’nin eski eşi Maurizio Gucci’ye düzenliği suikast üzerine çıkarıldığı mahkemedeki “bana Bayan Gucci diyebilirsiniz” sözleriyle bitiyor. Adam Driver'ın Maurizio Gucci'yi, Lady Gaga'nın ise Patrizia Reggiani'yi canlandırdığı "House of Gucci" filminde Driver ve Gaga'ya Salma Hayek, Jared Leto, Al Pacino ve Jeremy Irons gibi ünlü isimler eşlik ediyor.


Yves Saint Laurent (2014) IMDb: 6,3

Jalil Respert’ün bu biyografik filminde, Fransız moda dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Yves Saint Laurent’ın, profesyonel ve kişisel hayatını inceliyoruz. Bu biyografik film, Saint Laurent’ın Christian Dior’un sağ kolu görevini yapmasından kendi markasını kurmasına, bir moda şovu sırasında tanıştığı ve hayatını tamamen değiştiren Pierre Bergé ile olan ilişkisini de dahil ederek yaşantısını bir bütün olarak ele alıyor. Film; Saint Laurenet’ın ilham kaynaklarını, başarısız deneyimlerini ve kötü bir şekilde anılan Rus Balesi 1976 koleksiyonunu tüm detaylarıyla bize sunuyor. Pierre Niney, Yves Saint Laurent rolü ile César En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüştür.











bottom of page